Pécs visszavenné a távhőszolgáltatást a Pannonpowertől

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándéknyilatkozatot írt alá a pécsi önkormányzat arról, hogy ebben a ciklusban megvásárolja a város a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft.-ben a Pannonpower Holding Zrt. által birtokolt 49 százalékos részesedést. Az üzletrészt egy évtizede egymilliárd forintért adták el, a lépést akkor a tőkebevonás szükségességével indokolták.
Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere szerint a városvezetés kifejezett szándéka az, hogy a közszolgáltatások önkormányzati tulajdonban legyenek. Elmondta, egy tíz évvel ezelőtt meghozott hibás döntést kell korrigálniuk. Hozzátette: a Pannonpower Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Péterffy Attilával konszenzusos megoldást kerestek.
Péterffy Attila elmondta, társaságuk nyitott a megállapodásra, ám sok minden függ attól, hogy az üzletrész árára vonatkozó elképzelések találkoznak-e egymással.
A Pannonpower Holding Zrt. a francia Dalkia-csoport tagja, így közvetve a PÉTÁV-ban is tulajdonos. A jelenlegi struktúrában a lényeges kérdésekben a döntéshez háromnegyedes többség szükséges. A cél, hogy stratégiai kérdésekben, így az ügyvezető megválasztásáról vagy a díjképzés mértékéről, a cég piacbővítési elképzeléseiről önállóan dönthessen Pécs. A városvezetés szerint a lépéssel kordában tarthatják a távhődíjakat is. A részvényértékesítésre vonatkozó tárgyalások első fázisára 2011 első negyedévében kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.