Pert vesztett az Auchan

Elvesztette az Auchan a mérgező ásványvizekről szóló újságcikk nyomán az IPM magazin ellen indított pert. A Fővárosi Bíróság november 17-i elsőfokú ítéletében kimondta, a lap objektíven közölte a valós tényeket.

Hajdú Péter
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította az Auchan Magyarország Kft.-nek az IPM magazin ellen a mérgező ásványvizek ügyében benyújtott keresetét a Fővárosi Bíróság. Az elsőfokú ítélet kimondja, a lap szeptemberi számában megjelent, Hogyan került arzén az ásványvizekbe? című cikk valós tényeket közölt. A bíróság szerint az Auchan által sérelmezett cikk részletei „szövegkörnyezetükben objektíven közölték a valós tényeket”, a hírben foglaltak értékelése pedig az olvasók joga. Az ítélet felhívta rá a figyelmet, hogy az ásványvizek fogyaszthatósága közérdek, annak megismerhetősége széles körű érdeklődésre tart számot.
A bíróság azt is megállapította, a lap nem állított valótlant, amikor arról írt, hogy az áruház beszállítója nem az engedély szerinti kútból, hanem minden bizonnyal egy másik, arzénnal szennyezett kútból nyeri a természetes ásványvizet. A rendőrség folytatja a nyomozást az Auchan üzleteiben forgalmazott ásványvíz ügyében.
Az ügy előzménye, hogy a lap munkatársai tavaly decemberben, majd idén márciusban is vásároltak az Auchan Super Aqua elnevezésű ásványvizéből, s abban a határértéket kétszeresen meghaladó mennyiségben találtak arzént és higanyt. A méréseket több akkreditált laboratóriumban is elvégezték hasonló eredménnyel, majd a mérések hitelességét igazságügyi élelmiszer-biztonsági szakértő is igazolta. Az Auchan a mérések eredményeit vitatta, de nem tudott hiteles dokumentumokat bemutatni arról, hogy az ásványvíz forgalmazásának kezdetekor ellenőrizte a termék összetételét. Az áruházlánc ezt követően perelte be az IPM magazint, mondván, nem bizonyító erejűek a lap által kért mérések eredményei, ugyanakkor folytatta a vitatott minőségű, mérgező termék forgalmazását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.