Pesszimista befektetők

Piaci alulteljesítőként a Budapesti Értéktőzsde indexe tegnap is csökkenéssel zárt. A vezető részvények értéke kivétel nélkül csökkent, s gyengült a forint is az euróhoz képest.

Munkatársunktól
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hálaadásnapi ünnep miatt tegnap nem nyitottak ki az Egyesült Államokban az értékpapírpiacok, a pénzintézetek és a kormányhivatalok. Ettől függetlenül a magyar tőkepiacon átlagosnak nevezhető forgalom alakult ki, ám a befektetői hangulat eléggé negatív volt. Ezzel szemben a főbb nyugat-európai értéktőzsde-mutatók, folytatva a szerdai növekedést, tegnap is mérsékelt javulást tudtak felmutatni. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 628,18 pontos, 2,86 százalékos csökkenéssel, 21364,54 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 17,7 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy a nemzetközi piacokon alig mozdultak az árfolyamok, a BUX alulteljesítő volt a régióban. A Mol 885 forinttal, 4,38 százalékkal 19305 forintra csökkent, 3,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 126 forinttal, 2,41 százalékkal 5100 forintra esett, forgalmuk 11,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,75 százalékkal 560 forintra gyengült. A német versenyhivatal jóváhagyta, hogy a Richter Gedeon Nyrt. megvásárolja a németországi Grünenthal GmbH fogamzásgátló termékportfólióját; a versenyhivatali engedély feltétele volt a tranzakció zárásának. A Richter-papírok árfolyama 1050 forinttal, 2,31 százalékkal 44350 forintra csökkentette értékét. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 1,79 százalékkal 20000 forintra gyengült.
Az euróövezet egyes tagjaival szemben fokozódó befektetői bizalmatlanság gyengítette a forintot is tegnap. Az eurót délután 277,56 forinton jegyezték a délelőtti 275,23 és a szerda délutáni 275,29 forint után. A forint árfolyama a kereskedők által a hét utolsó napjaira várt 274–277 forintos mozgási tartomány gyenge határára tolódott el. Egyébként a devizapiaci forgalom alacsony volt az amerikai piacok ünnepi zárva tartása miatt, a főbb devizaárfolyamok alig változtak, de a térségbeli devizák árfolyamát befektetői kétségek gyengítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.