Polanski filmje tarolt Tallinnban

Kárpáti György
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díjeső hóban, fagyban. Roman Polanski The Ghost Writer (Szellemíró) című politikai krimijét az EFA a legjobb filmnek járó díj mellett a legjobb rendezésért, a legjobb filmzenének (Alexandre Desplat), a legjobb forgatókönyvnek (Robert Harris, Roman Polanski), a legjobb díszletnek (Albrecht Konrad) járó díjakkal is elismerte, továbbá a legjobb színész is a Szellemíró egyik főszereplője, Ewan McGregor lett Tallinnban. Polanski alkotását már a februári Berlinalén is Ezüst Medvével jutalmazták. A legjobb operatőrnek járó díj Giora Bejaché lett a Samuel Maoz rendezte Lebanon (Libanon) című izraeli–francia–német háborús dráma felvételeiért. Európa felfedezettje díjat kapott a Libanon rendezője, Samuel Maoz, Jaco Van Dormael Mr. Nobody című mozija közönségdíjas lett. (P. Sz. E.)


(Tallinn)

Tallinnban szombaton adták át az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjait; az abszolút nyertes az EFA 2300 tagjának (köztük 41 magyar) döntése szerint Roman Polanski Szellemíró című politikai krimije, amelyet hat kategóriában díjaztak. Az Európai Filmdíjakat összesen 17 kategóriában ítélték oda, a rövidfilmek között Szimler Bálint Itt vagyok című alkotása is versenyzett, díjat azonban nem nyert. Mínusz tíz fok alatti hőmérséklet, fagyos szél és méretes hóbuckák várták Európa filmgyártásának krémjét az észt fővárosban megrendezett 23. átadóünnepségre – már azokat, akik a Finnair és az Iberia légitársaságok sztrájkja ellenére elmerészkedtek Európa legrangosabb filmszakmai eseményére. Az észtek már a 2011-es Európa kulturális fővárosa évadra készülnek (Pécs, Isztambul és Essen után jövőre a finn Turku és Észtország fővárosa, Tallinn viseli a címet), lelkesedésükkel érezhetően igyekeztek feledtetni a gála körüli szervezési nehézségeket. Az ország legnagyobb konferenciatermében megrendezett díjátadón Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke köszöntötte a meghívottakat. Beszédében elismerésre méltónak és felkészültnek minősítette Tallinnt a kulturális főváros stafétájának átvételére.
Polanski sikere igazolta a papírformát; a Szellemíró díjesője az Oscar-gálák hangulatát idézte. A lengyel rendezőt egy harminc évvel ezelőtt, az Egyesült Államokban elkövetett nemi erőszakért tavaly letartóztatták, és hónapokon át házi őrizetben tartották Svájcban. Jelenleg szabadlábon van, de csak francia, lengyel és svájci földön mozoghat szabadon, mivel a világ 188 országában továbbra is érvényben van ellene a nemzetközi elfogatóparancs. A Tallinnban lezajlott EFA-gálán is csak videoüzenetben mondott köszönetet.
Nem Polanski volt az egyetlen, aki nem jelent meg az estélyen. A legjobb színésznő díját elnyerő Sylvie Testud levélben, a legjobb színésznek járó díjjal elismert Ewan McGregor szintén videóban üzent. Meghatottan vette át az EFA életműdíját a svájci színész, Bruno Ganz és az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű elismeréssel díjazott Oscar-díjas zeneszerző, Gabriel Yared is. Az Európai Filmdíj gálájának előestéjén átadták a tallinni Black Night nemzetközi filmfesztivál díjait is. A balti térség legnagyobb filmes seregszemléjének fődíját Sergei Loznitsa rendezése, egy német– ukrán–holland koprodukcióban készült alkotás, a My Joy (Schastye Moe) nyerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.