Polt Péter lesz ismét a legfőbb ügyész

Polt Pétert válassza meg az Országgyűlés a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének – javasolta tegnap Schmitt Pál köztársasági elnök levelében Kövér László házelnöknek.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polt Péter 1955. szeptember 6-án született Budapesten. 1980-ban végzett az ELTE jogtudományi karán, majd két évvel később bírói-ügyészi szakvizsgát tett. A jogi doktorátus megszerzése után az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetnél dolgozott. 1983-tól az ELTE jogi karán lett tanársegéd, majd 1985-től adjunktusként dolgozott a büntetőjogi tanszéken, 1985 és 1995 között pedig már ügyvédként praktizált. 1994-ben a Fidesz jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, de 1995-ben – amikor az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese lett – kilépett a pártból. 2000 májusában az Országgyűlés legfőbb ügyésszé választotta. Hatéves mandátumának lejárta után a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyésze lett. Nős, három gyerek édesapja.


A Fidesz hétfői frakcióülésén lesz napirenden Polt jelölésének kérdése, ezután adnak ki nyilatkozatot – tájékoztatta lapunkat a kormánypárt sajtóirodája. A KDNP már tegnap döntött: felkészült jogásznak és jogtudósnak tartja Polt Pétert, ezért a képviselőcsoport támogatja megválasztását. Az MSZP viszont közleményben jelezte, nem tudja támogatni Polt jelölését. Úgy fogalmaztak: a szocialistáknak eszük ágában sincs asszisztálni a Fidesz–KDNP-kormány bábtársulatának újabb, ezúttal örökös taggal való bővítéséhez.
*
Szerdán mind az öt frakció képviselője a köztársasági elnöknél járt, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen. Az ellenzéki pártok nem vittek személyi javaslatot, de Vona Gábor (Jobbik) a megbeszélés után újságírók előtt azt mondta, Polt Péter személyét a Jobbik nem tudja támogatni.
Amint azt megírtuk, csütörtökön Polt már járt a Sándor-palotában, ahol az ügyészség állapotáról, jövőjéről és a lehetséges fejlődési irányokról egyeztetett az államfővel. A megbeszélés után azt mondta, a jelölés előtt nemcsak udvariatlan, hanem értelmetlen lenne arról beszélni, elfogadja-e a felkérést. Szintén csütörtökön kereste fel Schmitt Pált a hivatalban lévő legfőbb ügyész. Kovács Tamás kérdésünkre azt felelte, biztos abban, hogy zökkenőmentes lesz az átadás-átvételi folyamat. Ezt erősíti meg az is, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azt mondta a parlamentben, reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről. Mivel a jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével december 13-án jár le, ezért a zökkenőmentes átadás-átvételhez a parlamentnek előző héten döntenie kell a legfőbb ügyészről, akinek a megbízatása kilenc évre szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.