Polt Péterrel is egyeztetett a köztársasági elnök

A jelenlegi és két korábbi legfőbb ügyész járt tegnap a Sándor-palotában, ahol négyszemközti megbeszéléseket folytattak a köztársasági elnökkel. Polt Péter – aki fideszes források szerint a poszt esélyese – azt mondta: személyi kérdések nem kerültek szóba az egyeztetésen. Kovács Tamás, a jelenleg hivatalban lévő legfőbb ügyész azonban elárulta: több név is felvetődött a találkozón.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyi kérdésekről nem beszélgettünk – válaszolta Polt Péter tegnap, a köztársasági elnökkel történt egyeztetése után a Sándor-palota előtt várakozó újságírókat leginkább érdeklő kérdésre. A volt legfőbb ügyész szerint nemcsak udvariatlanság, hanem értelmetlen is lenne még arról nyilatkozni, hogy elvállalná-e a felkérést. Polt arról tájékoztatott, hogy a tegnapi egyeztetésen az ügyészség állapotáról, jövőjéről és a lehetséges fejlődési irányokról volt szó. – Ezek a változások teljesen összhangban vannak az Alkotmánybíróság korábbi döntésével, erősítik az ügyészség függetlenségét, és megfelelnek az európai trendnek – mondta azokról a törvényi módosításokról – köztük a legfőbb ügyész mandátumának kilenc évre történő hosszabbításáról, illetve parlamenti interpellálhatóságának megszüntetéséről –, amelyeket a múlt héten fogadott el az Országgyűlés.
Schmitt Pál nem csak Poltot fogadta tegnap hivatalában: Kovács Tamás jelenlegi, illetve Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész is járt a Sándor-palotában. Kovács tájékoztatása szerint nevek is elhangzottak a megbeszélésen, de ezekről nem árult el többet. Lapunk kérdésére azt mondta, teljesen biztos abban, hogy zökkenőmentes lesz a hivatal átadás-átvételi folyamata.
A köztársasági elnök várhatóan ma levélben tájékoztatja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét arról, kit javasol a legfőbb ügyész posztjára. A jelenleg hivatalban lévő legfőbb ügyész mandátuma december 13-án, 70. életévének betöltése miatt jár le. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben közölte: reményei szerint december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyész személyéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.