Racka-életérzés és rockabilly

Klementisz Réka
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapolcs, július, folkkocsma. A Kobuci kert emelvényén Ferenczi György és a Rackajam tekeri, gombostűt se lehet leejteni, műholdon kellett volna viszont közvetíteni azt az estét országimázs-építő jelleggel, legyen már kerekebb a kép, még ha az öngyilkosok himnuszának kikiáltott Szomorú vasárnap is a legismertebb magyar dal. Ferenczi és a Rackajam legénysége az elmúlt néhány évben atomreaktor léptékű energiával, a Herfli Davidsonon túl megújult erővel felépített valami bluesnak nevezett kategórián kívüli világot, szinte filozófiai szintre emelve a „rackaságot”, amit megmagyarázni minek, ha hallgatni, érezni is lehet.
Hendrixtől a megzenésített ökoballadáig, a keservestől a dacos élni akarásig, Petőfitől a bluesba forgatott népzenéig belefér minden, az eredmény pedig felér bármilyen bódító bogyóval. A Rackajam a napokban rukkolt elő – Ferenczi bevallása szerint – eddigi legjobb lemezével, ráadásul egy fotóalbummal tálalva, hogy képekkel is átélhetővé váljon „A rackák világa”. A fotókat Lajtos István készítette, a szövegeket maguk a „rackák” válogatták versekből, nekik kedves-fontos szövegekből.
A 2006-os Petőfi-lemez és a 2007-es Milyen lárma? után eleve magas a léc, de az új anyag beváltja Ferenczi ígéretét. Első hallásra is nagyot szól, aztán jól a lejátszóban ragad. A lemez bemutatóját holnap este a megújult Szikra Cool Tour House-ban este kilenctől tartják.
Kicsivel messzebb, a Gödör Klubban a hazai bluesélet egyik alapfigurája, Póka Egon mellett olyan nemzetközi szinten is ütős nevek szerepelnek a szintén holnap estére kitűzött XIII. BluesPatika Jamboree programjában, mint Karen Carroll és a The Mississippi Grave Diggers, a Mississippi Heat. Bemutatkozik Póka Egon zenészképzője, a végső közös rockabilly-tekerés előtt átadják a BluesPatika-életműdíjat is. Póka új projektjében, a Póka Egon Experience-ben két tanítványával Hendrix szellemét idézik meg ezen az estén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.