Redman és Mehldau Budapesten

Turi Gábor
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszínvonalú dzsesszprogramot kínál csütörtökön a Művészetek Palotája: az amerikai középnemzedék két kiemelkedő muzsikusa, Joshua Redman szaxofonos és Brad Mehldau zongorista ad koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
A 41 éves Redman és a nála egy évvel fiatalabb Mehldau egyaránt jelentős önálló pályafutást mondhat magáénak. Annak ellenére, hogy eltérő zenei háttérrel indultak – előbbi édesapja neves dzsessz-szaxofonos volt, utóbbi a klasszikus zenén nevelkedett –, pályájuk kezdetétől, a 90-es évek elejétől rendszeresen játszanak együtt. Mehldau már Redman Moodswing című 1994-es lemezén szerepelt, az utóbbi egy-másfél évben pedig ritmuskíséret nélkül, duóban léptek fel a világ több pontján.
Kapcsolatuk különösnek nevezhető, hiszen a szaxofonos játéka a bop stílusban gyökerezik, a zongorista pedig vonzódik a klaszszikus zenéhez, de előszeretettel emel be repertoárjába popdalokat is. A kivételes hangszertudást és beleérző képességet kívánó szaxofon-zongora párosítás nem ritka a dzsesszben; elég Steve Lacy és Mal Waldron együttműködésére utalnunk. Redman és Mehldau kettőse hasonló magaslatokba emeli a zenét: a robusztus, energikus szaxofonozás és a lírai, artisztikus zongorázás a két muzsikus invenciózussága és az egymásból merítő inspiráció révén egységbe olvad a közös játék során. A duó fellépése az évad kiemelkedő dzsesszeseményének ígérkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.