Rekordmeleg év lehet az idei

Világviszonylatban az idei év lehet a legmelegebb az első tíz hónapban mért adatok alapján. A hátralévő hetek még módosíthatják az eredményt, de valószínű, hogy megdől a rekord.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi mérési eredmények alapján az idei lehet globálisan a legmelegebb év 1850 óta, amikortól feljegyzik a hőmérsékleti adatokat – adta közre a Reuters. A brit hírügynökség négy klímakutató központtól kapott adatok alapján végezte el a kalkulációt. Eszerint mostanáig az 1998-as és a 2005-ös évek voltak a legmelegebbek. A mérési eredményeket illetően hátravan még két hónap az évből, de az eddigi adatok alapján nagyon valószínű, hogy 2010 legfeljebb a harmadik helyre szorulhat vissza.
A Föld felszíni átlaghőmérséklete jelenleg mintegy 0,8 Celsius-fokkal magasabb, mint az ipari forradalom előtt, és körülbelül 0,5 fokkal haladja meg az 1961–1990-es időszak átlagát – emlékeztetett a távirati iroda. A felmelegedés veszélyes felső határának széles körben a 2 Celsius-fokot tartják, ezzel összhangban a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcson is a felmelegedés e szinten belül tartását tűzte ki célul mintegy 140 ország.
Egyes klímaszkeptikusok úgy érvelnek, hogy mivel 1998 és 2005 voltak az eddigi legmelegebb évek, azóta pedig nem mértek ennyire meleget, az általános felmelegedés leállt. Ezt a nézetet azonban a legtöbb kutató elveti, hangsúlyozva, hogy a hosszú távú trend számít, nem pedig néhány kiugró érték, hiszen az egyes évek hőmérsékletét nagyban befolyásolják olyan időjárási jelenségek, mint az El Nino.
Múlt hétfőn amerikai és brit tudósok közös tanulmányban közölték, hogy nemcsak a Föld felszíne, de a troposzféra is melegszik a globális klímaváltozásnak köszönhetően. A troposzféra a Föld légkörének legalsó, 16-18 kilométer magasságig terjedő rétege, ahol az időjárási jelenségek nagy része zajlik. A NASA műholdas mérések eredményeit összegezve állapította meg, hogy bolygónk legnagyobb tavainak 25 éve szintén emelkedik a hőmérséklete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.