Reprezentációs lovas Világkupa

A hét végén már negyedik alkalommal rendezték meg az OTP Bank lovas Világkupát a Papp László sportarénában, ahol a magyar színekben versenyző Jamie Wingrave nyerte a díjugrató, míg a svájci Werner Ulrich a fogathajtó versenyszámot. A lovasok év végi ünnepe ezúttal is mindhárom nap szinte telt házat vonzott és remekül népszerűsítette a lovassportokat hazánkban.

Babó Levente
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból remekül indult a Világkupa; a pénteki nyitónap első versenyét, a díjugratást a brit származású, de magyar színekben versenyző Jamie Wingrave nyerte Agropoint Carta nyergében. A 135 cm-es magasságra kiírt számot követően jöhetett is a Himnusz, melyet több ezer gyerek hallgathatott a helyszínen a szervezők által életre hívott nemzeti gyermeklovasnap alkalmából.
Szombaton az előző napi tizenkétezer gyerek helyett már jórészt felnőttek foglaltak helyet a padsorokban, kis híján megtöltve az arénát. A program ekkorra már a közönséghez igazodva komolyodott; a versenyszámokat lélegzetelállító lovasbemutatók vezették fel. A világ több mint tucatnyi országában fellépett ukrán kozákok bemutatója kaszkadőrszintű elemeket tartalmazott, melyek során a lovasok a lehető leglehetetlenebb helyzetben vágtáztak körbe az arénában (a legnagyobb tapsot a vágta közben a ló hasa alatt csüngő fiatal lovas kapta).
Az OTP Bank díjugrató Világkupa döntője csak ezután következett. A 150 cm-es alappályán hét hibátlan lovaglás született, az összevetésbe Wingrave mellett egy másik magyar, Kovács Kaarlo is bekerült. Utóbbi a ráadásban egyet ütött, így elmaradt a német Jörne Sprehe és az ukrán Björn Nagel mögött, akik ezúttal is hibátlanul zártak. Utolsó indulóként érkezett a pályára Jamie Wingrave, ekkor már tudta, hogy a győzelemhez 43,07 másodpercen belül és nem mellesleg hibátlanul kell lovagolnia (ukrán riválisa teljesítette ennyi idő alatt a pályát). Feltűnő volt, hogy amúgy is hatalmas vágtaugrásokkal haladó lovával a korábbi versenyzőkhöz képest kisebb ívekben veszi az akadályokat. Az utolsó előtti hibátlan ugrásnál a közönség soraiban kitört a tapsvihar és az ováció, melyet a közvetítő előbb még lecsendesített, nehogy elvonja a ló és lovas figyelmét az utolsó erőkifejtésről, ám miután azt is sikerrel vették, már a hangszóró harsogott versenyt a közönséggel. A kijelzőn pedig 0 hibapont, 41,15 másodperc és így a győztes, Jamie Wingrave neve villant fel.
A győztes így értékelt: „Vannak olyan helyzetek, amikor az ember alig hiszi el, amit lát. Ez a hétvége ilyen volt. Az összevetés és az alappálya között kevés idő telt el, ezért nem is nagyon volt időm gondolkodni, csak megtanultam a pályát, és mentem.”
A zárónapon, azaz tegnap is bízhattunk a magyarok minél sikeresebb szereplésében, hiszen következett a fogathajtódöntő, melyen Lázár Zoltán és Dobrovitz József is győzelmi reményekkel indulhatott. Sajnos egyik klasszisunk sem jutott be a legjobb három közé. Lázár Zoltán egy labdát ütött le kísérleti négyes fogatával. A versenyszámot az összevetést is hibátlanul zárt svájci Werner Ulrich nyerte.
Lázár Vilmos az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei Világkupát a 2011-ben reményeink szerint Budapesten rendezendő fogathajtó Eb reprezentációjára használják fel. Ha az idei rendezvény sikere, színvonala és nézettsége valóban nyom a latban, a sportág szerelmesei lassan kezdhetnek készülődni az Eb-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.