RMDSZ: Markó megy, de marad

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelölteti magát újra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki tisztére a februári kongresszuson Markó Béla, aki 1993 óta tölti be a posztot az alakulat élén. A politikus a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombaton Marosvásárhelyen rendezett ülésén elmondta, mindez nem jelenti azt, hogy viszszavonul a politikai életből, az elmúlt 18 évben szerzett politikai tapasztalatát továbbra is az RMDSZ javára szeretné fordítani. Markó Béla bírálta a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pártalapítási szándékát, ugyanakkor Budapestnek is üzent: szerinte Magyarországon egyesek rosszallják, hogy az RMDSZ minden anyaországi demokratikus párttal képes volt jó politikai viszonyt kialakítani, illetve sokan azt tekintik legfőbb bűnének, hogy nem engedett beleszólást számukra az RMDSZ életébe.
Az SZKT ülésén először Kelemen Hunor művelődési miniszter, az RMDSZ tisztségéből felfüggesztett ügyvezető elnöke jelentette be, hogy megpályázza az elnöki széket. Erdélyben nyílt titok, hogy Markó őt szemelte ki utódjának.

Leváltott expóbiztos. Mivel magyar népzenét játszottak a sanghaji világkiállítás román pavilonjában, Nagy Ferdinánd expóbiztos leváltását kezdeményezte Valer Marian szociáldemokrata szenátor a kormányfőnél. Nagy maga közölte, lejárt a mandátuma, így csak véletlen egybeesés, hogy a szenátor interpellációja épp a távozásakor történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.