Roma Kommunikációs Központ alakul

Tarics Péter
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel tölt el, hogy Orbán Viktor nemzeti kormánya fontos célul tűzte ki a romák felzárkóztatási programját – fogalmazott Tőkés László európai parlamenti képviselő A romák felzárkózása európai dimenzióban című, tegnap kezdődött háromnapos nemzetközi romakonferenciához intézett írásos üzenetében. A Polgári Magyarországért Alapítvány és az Európai Tanulmányi Központ (CES) által szervezett esztergomi előadás-sorozat és vitafórum a roma integrációs magyar tervek mellett az egyházak szerepét tárgyalja a romák felzárkóztatásának folyamatában.
Tőkés László szerint a cigányság ügye európai és nemzeti ügy is egyben, s nem szabad megfeledkezni a határon túli magyar romák problémájáról sem. – A magyar kormány abban érdekelt, hogy a cigányok identitása ne a magyar identitás ellenében jöjjön létre – jelentette ki Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki létfontosságúnak tartotta, hogy a többség és a kisebbség rendszeresen konzultáljon, beszéljen egymással, és ne káros üzeneteket fogalmazzon meg a tekintetben, hogy a másik félnek mit kellene csinálnia, hogy az adott konfliktus megoldódjon. Elmondta, a közeljövőben létrejön a 25 tagú Roma Kommunikációs Központ, valamint egy tárcaközi felzárkóztatási bizottság.
Negro Ilona, az Európai Bizottság képviselője fontosnak tartotta, hogy a roma közösségek Magyarországon összefogjanak. Mint mondta, az EU-pályázatok romákat érintő ügyeiben a pályázatok kidolgozásába be kell vonni a cigány származású szervezeteket és egyéneket is, hogy magukénak érezzék ezeket a programokat. Kiemelte a cigányság oktatásának, foglalkoztatottságának, szegénység elleni küzdelmének és kora gyermekkori fejlesztésének és nevelésének fontosságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.