Rosszul igényelt vissza áfát a Turizmus Zrt.

Visszás helyzet alakult ki a Magyar Turizmus Zrt.-nél: az állami tulajdonban lévő cégnek jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt több mint 700 millió forintos tartozása halmozódott fel. Így vagy úgy, de fizetni végül az államnak kell.

Szabó Emese
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedje el az Országgyűlés a Magyar Turizmus (MT) Zrt. fennálló általánosforgalmiadó- tartozását – kérte Bánki Erik fideszes képviselő a költségvetéshez benyújtott módosító indítványában. A tartozás azért halmozódott fel, mert az MT Zrt. két évig jogosulatlanul igényelte vissza az áfát. A 2008-as elmaradást időközben rendezte a cég, a 2009-es visszaigénylés miatt viszont a mai napig elmaradása van a vállalatnak. Mint azt Horváth Gergelytől, az MT Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, ez az összeg jelenleg csaknem 720 millió forint. Azt is elmondta, hogy magára a tartozásra 2009-ben derült fény, ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a cég jogosulatlanul igényelte vissza az áfát.
*
A jogszerűtlenség oka az volt, hogy az MT Zrt. 2008-ban egy APEH-állásfoglalás értelmében elveszítette áfa-visszaigénylő pozícióját. – Ezzel a ténnyel a cég csak utólag szembesült, így az áfa összegét továbbra is visszaigényelte, egészen addig, amíg erre a szabálytalanságra egy APEH-ellenőrzés rá nem világított – mondta Bánki Erik, hozzátéve, hogy bár a tartozás összege az APEH ellenőrzését követően – így a 2010-es költségvetés tervezésekor – már ismert volt, a Bajnai-kormány nem gondoskodott a viszszaigénylés megszűnte miatt hiányzó összeg pótlásáról. – Az ígéretek szerint a kormány a zárszámadás vitája során nyújtott volna be egy olyan módosító indítványt, amely lehetővé tette volna a probléma utólagos kezelését, ez azonban törvényellenes lett volna – szögezte le a képviselő, aki szerint ha a jelenlegi kormány nem engedi el az áfatartozást, akkor a hátralékot a cég csakis marketingkiadásai lefaragásával fizethetné be. A tartozás elengedésével kapcsolatban Bánki Erik kiemelte azt is, hogy ilyen jellegű engedményre már korábban is volt példa, méghozzá a gödöllői Grassalkovich-kastély esetében: az elmaradás akkor is úgy jött létre, hogy az üzemeltető cég elvesztette áfa-visszaigénylő pozícióját. A parlament az ekkor kialakult problémát úgy rendezte, hogy a költségvetés tervezésekor elengedte a tartozást.
Bánki Erik véleménye szerint az MT Zrt. esetében is ez a módszer lenne célravezető, ezért is kéri javaslatában a tartozás elengedését. Ezt a lépést Horváth Gergely vezérigazgató is reális megoldásnak tartaná, tekintve, hogy a Magyar Turizmus Zrt. állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, tartozását pedig kizárólag állami támogatásból tudná rendezni. A tartozás elengedése mellett szól az is, hogy a Magyar Turizmus Zrt. saját forrásaiból nem is tudná rendezni hátralékát, hiszen működését már eleve nem saját bevételeiből, hanem nagyrészt állami támogatásból fedezi. Ennek összege 2009-ben és 2010-ben egyaránt 4,5-4,5 milliárd forintot tett ki. Az állami támogatáshoz mérten a cég saját forrásai eltörpülnek, hiszen az MT Zrt. az elmúlt két évet 623 és 554 millió forintos nettó árbevétellel zárta, mérleg szerinti eredménye pedig csak évi 2,5 millió forint körül alakult.

Pluszpénzek az ágazatnak. Jövőre 6,5 milliárd forintra emelnék a turisztikai marketingtámogatás összegét – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Bánki Erik. A Fidesz szakpolitikusa szólt arról is, hogy szeretnék, ha megújulna a Magyar Turizmus Zrt., és az eddig pazarló, túlszervezett és jelentős létszámtöbblettel működő szervezet helyett egy költséghatékony társaság jönne létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.