Rövid pálya, hosszú távú kilátások

Munkatársunktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet azon polemizálni, hogy miért kell az úszósportnak egy naptári éven belül nyáron egy normál medencés Európa-bajnokság, ősz végén-tél elején pedig három hét leforgása alatt egy-egy rövid pályás Eb és vb; ám az nem vita tárgya, hogy a 2010-es világversenyek „kétharmadánál”, a kontinensviadalok alapján honfitársaink nagyszerű formát futnak. Ennek jeleként a válogatott minden idők legjobb rövid pályás szereplését produkálta a vasárnap zárult eindhoveni Eb-n a 6 arannyal, 1 ezüsttel és 2 bronzzal, harmadik hellyel az éremtáblázaton a németek (10, 8, 4) és a házigazda hollandok (9, 8, 5) mögött. Az eddigi csúcsot az egyformán négy-négy elsőséget hozó 2007-es debreceni (4, 2, 3) és 2005-ös trieszti Eb (4, 0, 1) jelentette.
A magyar gárda a kismedencés kontinensviadalok 1996-tól kezdődő történetében négy eseményt kihagyott, most pedig három legjobbja, a decemberi dubaji vb-re készülő Hosszú Katinka, Cseh László és Gyurta Dániel nélkül is remekelt. A távirati irodának nyilatkozva Kiss László szövetségi kapitány külön kiemelte az egyformán kétszeres Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn helytállását: „A 200 pillangón is győztes Zsu egy olyan kemény szám, mint a 400 vegyes megnyerése után szinte közvetlenül lett negyedik 100 pillangón úgy, hogy élete legjobbját úszta. A 200 és 100 vegyesen első, 200 gyorson harmadik Evelyn fantasztikusan jól versenyzett, bátyja, Dávid a 400 vegyesen aratott sikerével hozta a kötelezőt, a 400 gyorson Európa-bajnok Mutina Ági a táv második felében félelmetesen nagyot teljesített. Három ifjúsági olimpiai bajnokunk is letette névjegyét a felnőttek között: Kapás Boglárka második helye 800 gyorson önmagáért beszél, Biczó Bencének 200 pillangón alig 4 század hiányzott az ezüsthöz, a 200 háton országos rekordot elért Bernek Petit pedig csupán 9 század választotta el a bronztól. Szóval jól állunk.”
Hogy olyan jól-e, ahogy Ruza József, a hazai szakszövetség főtitkára gondolja – szerinte ez minden idők legjobb magyar úszócsapata –, az később derül ki. Akár szűk három hét múlva Dubajban, az idei rövid pályás vb-n, hosszabb távon pedig a londoni olimpián. Ezeken a viadalokon ugyanis ott lesznek a sportág krémjét alkotó, az európaiak előtt járó amerikaiak és ausztrálok is. Ettől még reális a szakvezető eindhoveni értékelése: „Világbajnokaink nem voltak velünk, mégis parádésan helytállt a csapat. A nyári, budapesti nagymedencés Európa-bajnokságon szintén hat aranyat szereztünk, az ifiolimpián négyet, egyre bizakodóbban várhatjuk a 2012-es nyári játékokat, reményteljes gárda épül Londonra.”
A közelgő vb-n szerepel majd a Hosszú, Cseh, Gyurta trió mellett az Eb után duplázó két Verrasztó, továbbá Jakabos és Mutina is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.