Röviden

MN
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerülnék a valutaharcot
Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerint el kell kerülni, hogy a nagy gazdasági erőközpontok egymással versengve értékeljék le valutájukat a jobb exportképesség érdekében. Erre kötelezték magukat és ugyanerre szólították fel a G20-as csoporthoz tartozó, jelentős nemzetgazdaságoknak számító országokat abban a közös nyilatkozatban, amelyet a szombat este Lisszabonban tartott kétoldalú csúcstalálkozójuk után tettek közzé. (MTI)

Időskori munkát ajánl a Világbank
A kelet-európai nyugdíjrendszerek úgy tudnának a legjobban megbirkózni a demográfiai változások miatt egyre jobban rájuk nehezedő teherrel, ha az időskori megélhetési juttatások stabilizálása mellett minél jobban ösztönöznék az egyéni megtakarításokat – jelentette ki Washingtonban Indermit Gill, a Világbank európai és a közép-ázsiai régióért felelős vezető közgazdásza. Szerinte át kell értelmezni az „idős kor” fogalmát is, és fokozatosan 65-67 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt. (MTI)

Nem lesz kamatemelés
Még erre a hónapra is változatlan magyar jegybanki kamatot jósolnak londoni felzárkózó piaci elemzők az MNB monetáris tanácsának november végi kamatdöntő ülése előtt adott első előrejelzéseikben. A további kilátásokról azonban már eltérnek a vélemények: vannak olyan citybeli elemzők, akik decemberre sem zárják ki a szigorítást, mások ezt csak a jövő év közepétől valószínűsítik. Elemzői konszenzus szerint, a magyar jegybank 2011 közepe táján kezd kamatemelésbe. JP Morgan elemzőház távlati előrejelzése szerint jövő szeptemberre 5,5 százalékos lehet az alapkamat. (MTI)

Csökkenhet a benzin ára
Akár több forinttal is csökkenhet az üzemanyagok ára e héten a Portfolio.hu szerint. Miután a múlt héten kissé visszaesett
a benzin és a gázolaj forintban mért tőzsdei átlagára, valószínű, hogy a Mol a csökkentés mellett dönt. Az elemzők
szerint ugyanakkor a benzin esetében az ár szinten tartása is elképzelhető. A Holtankoljak.hu tájékoztatása szerint jelenleg a 95-ös benzin átlagára 336 forint, a gázolajé pedig 323 forint. A benzinkutaknál ennél akár 20 forintos eltérés is mutatkozhat. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.