Röviden

MN
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új legfőbb ügyész december 6-án?
Arra kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt Lázár János, hogy mihamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. A Fidesz frakcióvezetője azt reméli, december 6-án dönthet a T. Ház a legfőbb ügyészről. Az MTI szerint várhatóan szerdán egyeztet az öt párt frakcióvezetőjével a legfőbb ügyész személyéről az államfő. A Fidesz– KDNP-frakciószövetség a legfőbb ügyész személyére közösen tesz majd javaslatot. (MN)

Kontrát perel
Megszüntette azon munkatársának szerződését a Köztársasági Elnöki Hivatal, akinek nevéhez köthető az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos, „hibáktól hemzsegő” munkaanyag, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnöknek tulajdonítottak. A Vasárnapi Hírek helytelenül közölte: a belügyi államtitkár lánya jóvoltából került az alkotmány-előkészítő bizottság honlapjára a dolgozat, amely javaslatokat tartalmazott a készülő új alkotmányhoz. Kontrát Károly közölte: jogi lépéseket tesz az ügyben. (MN)

Ismét Semjén lehet a KDNP elnöke
Ismét indul a KDNP elnöki székéért a párt decemberi tisztújító választmányi ülésén Semjén Zsolt. A politikus úgy nyilatkozott, miután általános a bizalom, és felkérték, folytassa pártelnöki munkáját, vállalja a jelöltséget. (MTI)

Visszavonnák a midibusztendert
A BKV három buszos szakszervezete tiltakozik a midibuszos tender eredménye ellen, miszerint az Orangeways nyerte a 40 midibusz üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást. Az érdekvédők azt követelik a BKV-tól: vonja vissza az eredményt. Úgy vélik, a döntés miatt hosszabb távon romlanak a munkavállalók foglalkoztatási feltételei és az utazóközönségnek nyújtandó szolgáltatás minősége, ez pedig a jegyárakban is megmutatkozhat. (MTI)

Nem demonstrálnak a devecseriek
Elmarad az iszapömlés sújtotta Devecserre tervezett demonstráció. A lakosok úgy látják, okafogyottá vált a tüntetés, hiszen felvetéseikre megnyugtató válaszokat kaptak a kormánytól és a belügyminisztertől. Csenki Géza, a tervezett megmozdulás szervezője az MTI-nek elmondta: Pintér Sándor belügyminiszter azt ígérte, a helyiek teljes anyagi veszteségét megtérítik július végéig a vörösiszapömlés által sújtott térségben. Ígéretet kaptak arra is: a kártérítésként kapott új vagy használt ingatlanokra nem jegyzik be az eredetileg tervezett tízéves elidegenítési tilalmat. (MN)

Étel nélkül a rászorulók
Ötszáz ember maradhat holnaptól egy tál meleg étel, kenyér és gyümölcs nélkül azok közül, akiknek az Ételt az Életért szervezet biztosítja a napi betevőt. Úgy tudjuk, hogy szerdától elküldik az önkénteseket a hatóságok a budapesti Blaha Lujza térről a terület felújítása miatt. A segítségre szorulók hetven százaléka kisnyugdíjas, több- gyermekes vagy munkanélküli család, harminc százaléka hajléktalan. (G. J. J.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.