Röviden

2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a Nulla hulladék hét
Elindult Magyarországon is a Nulla hulladék hét az európai hulladékmegelőzési hét alkalmából a Hulladék Munkaszövetség szervezésében. A rendezvény jelmondata: Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet! A programhoz 46 szervezet, blogger, informális közösség csatlakozott, akik a szervezet szerint munkájukkal, kezdeményezéseikkel jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb legyen a hulladék. A zöldek a hét folyamán számos tippet adnak a mindennapokra, programokat ajánlanak. Folyamatosan frissítik a www.tulsokcucc.hu oldalukat is. (H. Gy.)

Cápák végveszélyben
A halászati tilalom és a méretkorlátozás ellenére legkevesebb 1,3 millió, többségében végveszélyben lévő cápa esett áldozatául 2008-ban az Atlanti-óceánon folytatott ipari méretű halászatnak – derült ki az Oceana halászatfelügyelő csoport tanulmányából. Az Atlanti-óceánban élő 21 cápafaj háromnegyede a kihalástól fenyegetettek közé tartozik. Legtöbbjüket az uszonyukért vadásszák, amely drága ínyencségnek számít a kínai konyhában. A megcsonkított állatokat megölik, vagy visszadobják a tengerbe. Ez az eljárás tilos, ám a szabályozás kiskapuit világszerte kihasználják. (MTI)

Úszó települések a tengeren
Világszerte egész partszakaszok válhatnak lakhatatlanná a klímaváltozás következtében, és a folyamat hatására úszó települések jöhetnek létre – jósolja a világ tengereinek állapotáról készült első átfogó jelentés, a World Ocean Review. Bár Németországban az Északi- és a Keleti-tenger partjai jelentős anyagi ráfordítással eleinte megvédhetők lennének a tengerszint emelkedésének következményeitől, hosszabb távon az embereknek vissza kell majd vonulniuk a partokról, és hatékonyabban alkalmazkodniuk a tenger térhódításához, például úszó települések létrehozásával – írják a szerzők. Az erről is szóló – a tengerekről összegyűjtött aktuális tudást összefoglaló tanulmányt – a Jövő Óceánja elnevezésű egyesület 40 kutatója a Mare című szaklap kutatóival közösen készítette. (MTI)

Műfészkek sólymoknak
Harmincöt–ötven méter magasra telepít a Mavir Zrt. műfészkeket kerecsensólymok számára ma reggel Gödön. A madarak lakóhelyeinek elhelyezését megnehezíti, hogy a távvezetéket, amelyre a műfészek kerül, nem lehet áramtalanítani, ezért egy speciális ezüstszálból álló ruhában kell a szakembereknek elvégezniük a feladatot. A Mavir Zrt. évek óta végzi madárvédelmi tevékenységét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve. A programnak köszönhetően Magyarország egyike azoknak az országoknak Európában, ahol megállt a kerecsensólyom-populáció fogyása. (H. Gy.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.