Röviden

MTI
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könyv a pápáról
Róma. Bemutatták tegnap Vatikánban azt a könyvet, amely Peter Seewald német újságíró XVI. Benedek pápával folytatott beszélgetéseit tartalmazza. A világ fénye: a pápa, az egyház és az idő jelei címet viselő interjúkötet hivatalosan ma jelenik meg a könyvesboltokban. Az új könyvben olvasható többek között az a katolikus egyházfő által tett és a média által „szenzációs irányváltásnak” nevezett kijelentés is, miszerint bizonyos esetekben igazolható az óvszer használata az AIDS terjedésének megakadályozása érdekében. (MTI)

Tőkés mércéje
Brüsszel. Az Európai Parlament (EP) nem hagyhatja szó nélkül a törökországi örmény genocídium 95. évfordulóját – mondta Tőkés László, a testület alelnöke az EP strasbourgi plenáris ülésén. Szerinte az uniós parlamentnek meg kell emlékeznie a 1,5-2,5 milliónyi ártatlan polgár életét követelő egykori mészárlásokról, és „azonos mércével mérve, a holokauszthoz és a kommunista népirtásokhoz hasonlóan, fenntartás nélkül el kell ítélnie az 1915-ben, az Oszmán Birodalom által elkövetett, az örmény kisebbség, illetve keresztény közösség kiirtását célzó emberiségellenes, tömeges bűntetteket”. (MTI)

VMSZ: Igen
Belgrád. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megszavazza az idei szerb költségvetés módosítását – mondta tegnap Újvidéken Pásztor István pártelnök, hangsúlyozva, hogy a VMSZ továbbra sem ért egyet a büdzsé elveivel.
A költségvetés ugyanazt a filozófiát követi, mint amelyet tavaly decemberben a VMSZ elutasított – mondta a Pásztor. Ugyanakkor nincs értelme a módosítás ellen szavazni, hiszen az év végén járunk, a költségvetés kiigazítása alig több mint egy hónapra szól – tette hozzá. (MTI)

Sarkozy botránya
Párizs. Pedofil barátaim, holnap találkozunk! – így köszönt el Nicolas Sarkozy a francia tudósítóktól a lisszaboni NATO-csúcs egyik nem nyilvános háttérbeszélgetésén. A francia elnök az internetre tegnap felkerült felvétel szerint ilyen sajátos módon tudatta: elege van abból, hogy az egyre szövevényesebb Karacsi-ügyben bizonyítékok nélkül vádaskodik a sajtó. Az afganisztáni szerepvállalásáról tartott péntek esti tájékoztatón az egyik újságíró az állítólag Sarkozyt is érintő, 1994-es fegyvereladási botrányról – vagyis a francia sajtóban Karacsi-ügynek elnevezett vesztegetésekről – kérdezte az elnököt. (MTI)

Mianmari elutasítás
Rangun. Elutasította a mianmari legfelső bíróság a neves ellenzéki, Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt arra vonatkozó kérvényét, hogy a pártot ismét vegyék hivatalosan jegyzékbe. Az NLD-t májusban oszlatta fel az országot irányító katonai junta, miután az március végén bojkottot hirdetett a novemberi választásokra. A párt azért bojkottálta a voksolást, mert a mianmari választási törvény értelmében az indulni kívánó pártoknak ki kell zárniuk soraikból a börtönviselt embereket. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.