Röviden

MTI
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A médiacégek nyomása
Viharos tengeren, morális ellenszélben kell hajóznia az oktatásnak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fővárosi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium 150. évfordulójának jubileumi ünnepségén. Hangsúlyozta: sok médiacég abban versenyzik, hogy minél embertelenebb, személyiségromboló dolgot mutasson be, amely normaként jelenik meg a társadalomban, torz tükörképet adva. Kiemelte: akinek nincs megbízható ismerete a világról, az könnyen manipulálható lesz. (Sz. A.)

Nemzeti gyógyszerellátás
Nemzeti kézben kell maradnia a lakossági gyógyszerellátás rendszerének, az egészségügyi salátatörvény-javaslat éppen ezt a célt szolgálja – mondta Heintz Tamás (Fidesz). Szerinte egyrészt azért jó, ha a patikarendszer családi vállalkozásban működik, mert stratégiai ágazatról van szó, másrészt így jobb a személyi kapcsolat a patikus és a beteg között, továbbá a befizetett adó is helyben marad. (MTI)

Kövér László Európa erejéről
A kulturális sokszínűség megőrzése minden európai polgár érdeke – mondta Kövér László az Örökség a jövőnek elnevezésű konferencián. Az Országgyűlés elnöke szerint leginkább a kisebbségek kultúráját fenyegeti az eltűnés, az elszigetelődés veszélye. Ennek nem kedvez, hogy az uniós tagállamokban is előfordul, hogy korlátozzák a kisebbségek anyanyelvhasználatát. (MTI)

Jobbik: Rákosi ne legyen díszpolgár
A Jobbik azt javasolja, fosszák meg Rákosi Mátyást szegedi díszpolgári címétől, amelyet még 1945-ben kapott – közölte Varga Antal. A párt városi alelnöke szerint tarthatatlan, hogy „a magyar történelem legnagyobb zsarnoka” egy ilyen megtisztelő címet birtokoljon. Az indítványt a város közművelődési bizottságának tagjai is támogatták. (MTI)

Haladék a pécsi egyetemnek
Megkapta az engedélyt a Pécsi Tudományegyetem, hogy a tervezettnél egy évvel később, 2012 nyarán fejezze be az európai színvonalú természettudományi kutatóközpontjának építését. Az egyetem azért kérte az ütemterv módosítását, mert a kivitelező kiválasztására irányuló eddigi két közbeszerzési eljárás érvénytelen lett, s a harmadik eljárás lefolytatása után már nem lehetett volna tartani az eredeti átadási határidőt. (MTI)

Esztergomban marad a sötétség
Nem hirdetnek veszélyhelyzetet Esztergomban a közvilágítás részleges lekapcsolása miatt, viszont a városnak most nincs pénze, hogy kifizesse tartozását a szolgáltatónak. A helyi közgyűlés azonnali tárgyalásokat kezdeményez a szolgáltatást végző Tivi Kft.-vel és az E.ON-nal, hogy minél hamarabb helyreállítsák a közvilágítást. Noha a napokban tízmillió forintot átutaltak, a város még nyolcvanmillió forinttal tartozik a szolgáltatónak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.