Röviden

MN
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt a zöld Nobel-díj atyja
Elhunyt Richard Goldman amerikai üzletember és filantróp, a nevét viselő, „zöld Nobel-díjként” is emlegetett rangos környezetvédelmi díj alapítója. Goldman 90 éves korában halt meg, otthonában érte a halál hétfőn. Az 1989-ben alapított Goldman Környezetvédelmi Díj 150 ezer dollárral jár, és azokat jutalmazza, akik személyes kockázatot vállalnak a környezet megóvására. Az üzletember egy biztosítótársaság elnöke volt, feleségével együtt hozták létre a díjat. Richard Goldman 1951-ben alapította meg a Goldman Fund nevű szervezetet, amely azóta csaknem félmilliárd dollárt adott jótékony, többek között oktatási célokra. (MTI)

Kezdődik a Szigetköz vízpótlása
Lezárult két, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén induló folyórekultivációs projekt tervezési fázisa; a mintegy 12 milliárd forint értékű munkálatok a jövő év második felében indulhatnak el.
A két művelet egyikét, a Szigetköz vízpótlási célú ökológiai fejlesztését az indokolja, hogy az évtizedekkel ezelőtt beindult, a bős–nagymarosi beruházás által felgyorsított vízszintesés miatt nincs elegendő utánpótlása a folyónak. Itt a meder kotrásával, fenékküszöb építésével duzzasztják olyan mértékűre a vízszintet, hogy biztosítsa az eredeti állapotok visszaállását. A másik projekt, a Mosoni-Duna és a Lajta betorkollása feletti szakaszának rekultivációja hasonló módszerekkel éri el célját. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.