Sajnálkozik a nagykövet

Munkatársunktól
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban olyan állítólagos feljegyzések jelentek meg, amelyeket a média a WikiLeaks közvetítésével szerzett meg – írta tegnapi közleményében Eleni Tsakopoulos Kounalakis. A budapesti amerikai nagykövet leszögezte, „bár nem áll módomban a feljegyzésekkel kapcsolatos konkrétumokat vagy a dokumentumok hitelességét kommentálni, nagyon sajnálom, ha olyan információ került nyilvánosságra, amely bizalmas természetű volt”. A nagykövet közölte, „Magyarország a barátunk és a szövetségesünk; közösek az értékeink, az érdekeink és a céljaink.”
Az amerikai adatgyűjtéssel kapcsolatban az MSZP szóvivője, Török Zsolt közölte, hogy pártja alapvetően sohasem helyesli a kiszivárogtatásokat, történjék az a magyar ügyészségről, vagy az amerikai külügyi dokumentumokból. A szocialisták bíznak benne, hogy a magyar politikusokra vonatkozó adatgyűjtés törvényes volt. Megjegyezte, általában a nagykövetségek feladatai között szerepel az is, hogy jelentéseket, tájékoztatásokat küldjenek a célországról, így tesz minden ország külképviselete is. A politikus hozzátette, a szélsőséges csoportok azért is az érdeklődés középpontjában vannak, hogy előzetesen kivédjék a nemzetközi gócpontok kialakulását.
Lapunk tegnap megkereste Szijjártó Péter miniszterelnöki és Nagy Anna kormányszóvivőt, ám ők jelezték, hogy a Külügyminisztérium az illetékes, ahonnan a tárca tegnapi, lapunkban már ismertetett állásfoglalását küldték el ismét. Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte Tom Lantos magyar származású amerikai demokrata politikus állhatott a magyarországi adatgyűjtés mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.