Sárga, piros és tiszta lap

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madridtól és José Mourinhótól hangos a nemzetközi sportsajtó. Éppenséggel a spanyol gárda újabb pazar teljesítménye, az Ajax feletti 4-0-s győzelem a labdarúgó Bajnokok Ligája ötödik fordulójában is okot szolgáltathatna erre, ám a siker eltörpül a botrány mögött. A felvételek alapján egyértelműnek tűnik, a madridiak két játékosa, Xabi Alonso és Sergio Ramos a vezetőedző utasítására szándékosan állíttatta ki magát, hogy a nyolcaddöntőre csak egy sárga lapot vigyen magával. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vizsgálatot indított az ügyben.
Alonso és Ramos gyors egymásutánban, a 87., illetve a 91. percben, ráadásul kísértetiesen hasonló vétségért kapta meg a második sárga lapját, és vele együtt a pirosat. Alonso a felezővonalnál szabadrúgást, Ramos pedig kirúgást vonakodott elvégezni. A szabályoknak megfelelően a skót Thomson játékvezető mindkettőjüket az említett módon megbüntette az időhúzásért. Amire azonban aligha volt okuk, hiszen a Real Madrid 4-0-ra vezetett, a győzelme nem forgott veszélyben.
Már akkor felmerült a gyanú, a két futballista szándékosan provokálta ki a kiállítást. Biztos továbbjutóként a Real a csoportkör hatodik fordulójában nem hiányolja őket, a pirossal viszont annulálták a meccs során korábban begyűjtött sárga lapot, s a nyolcaddöntőt már majdnem tisztával várhatják. Azért csak majdnem, mert egy sárgája már mindkettőnek volt. S azért kellett a piros, hogy második ne legyen. A BL jelen kiírásában ugyanis három sárgáért jár automatikusan egymeccses eltiltás – ezt követően már kettőért –, s a csoportkör után nem törlik a büntetéseket.
Az egyik kamera azt rögzítette, amint José Mourinho a kispad elé rendeli Alonsót, és a fülébe súg valamit. Ha arra adott volna utasítást, hogy jobban figyeljen mondjuk a keresztpasszokra, akkor azt egy-két méterről is megmondhatta volna neki. Ennél is kínosabb volt a Ramosnak küldött üzenet. Aki azt két közvetítőn, a cserekapus Dudeken és Iker Casillason keresztül kapta meg Mourinhótól, a kamerák mindhárom egyeztetést rögzítették. Bizonyítékként ezek mellett az már eltörpül, hogy egyik játékos sem tűnt felháborodottnak, Ramos még kezet is fogott Thomsonnal.
– Több játékossal is beszélgettem a meccs alatt, nem csak Ramosszal és Alonsóval. A történetet el kell adni. 4-0-ra nyertünk, fantasztikus meccset játszottunk. Inkább erről beszéljünk, ne másról – próbált meg védekezni Mourinho. Ha a meccs előtt így dolgozta volna ki a követendő taktikát, akkor az Ajax nyer 4-0-ra.
Az eset sűrítve tartalmazza mindazt, amiért a portugál trénert vitathatatlan tudása dacára sokan nem szívlelik. A magamutogatásba hajló tökéletesség nem tiszteletet, hanem ellenszenvet vált ki. S még csak nem is ez a végszó. Azt az UEFA mondja ki. Nem lenne meglepő, ha ezúttal a két sárgáért nem egy, hanem két-három meccses eltiltás lenne a büntetés. Tiszta helyett tűzpiros lapok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.