Sarkozy, a „meztelen király”

Hugo Chávez őrült, Irán fasiszta állam, mentőautóval szállíttatott fegyverek a Hezbollahnak, Irakba beutazni kívánó irániak névsora – csak néhány meglepő eset a WikiLeaks most kiszivárgott dokumentumgyűjteményéből.

Tudósítóinktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hugo Chávez venezuelai elnök „őrült”, Irán pedig „fasiszta állam” – a WikiLeaks iratai szerint ilyen véleményt is megfogalmazott Jean-David Lévitte, Nicolas Sarkozy francia elnök legfőbb külügyi tanácsadója. Főnökét ugyanakkor az amerikai diplomaták „meztelen a király”-ként emlegették. A közölt dokumentumok arról is említést tesznek, hogy Irán a nemzeti Vörös Félhold mentőautóival szállíttatott fegyvert a Hezbollahnak 2006-ban, amikor az izraeli hadsereg háborút vívott Libanonban.
Amerikai diplomaták szerint Németországnak „külpolitikában tapasztalatlan” külügyminiszterre van – derül ki a WikiLeaks-iratokat közlő német Der Spiegel hetilapból. Guido Westerwellét az amerikai nagykövetség inkompetensnek és önteltnek tartja, aki ellentmondásos érzelmeket táplál Washington iránt. A német kancellárt pedig egyenesen Angela „Teflon” Merkelnek nevezik, kiemelve, hogy a CDU-politikus kerüli a rizikót, külpolitikáját a belpolitikai érdekeknek rendeli alá. Az amerikai diplomácia legeredményesebb német besúgójának a liberális FDP egyik „fiatal és nagyravágyó tagját” tartja Philip Murphy amerikai nagykövet. A brit anyag két csoportra bontható: amerikai diplomaták és a külügyminisztérium közötti titkos üzenetváltásokra, illetve olyan utasításokra, amelyek szerint Washington brit politikusokat figyelt meg.
Az amerikaiak alaposan ki akartak ismerni számos brit parlamenti képviselőt, különösen Alan Duncant, a koalíciós kormány konzervatív nemzetközi fejlesztési miniszterét, aki nyílt homoszexuális élettársi viszonyban él egy férfival. A portálon Belgiumra vonatkozóan bemutatott diplomáciai anyagok közül a legérdekesebb annak megerősítése, hogy Belgiumban a florennes-i bázison F-16-os vadászgépekhez való amerikai nukleáris fegyverek vannak.
A dokumentumoknak ukrán vonatkozásai is vannak. A Gyelo című gazdasági napilap online kiadása például beszámol olyan, a kijevi amerikai nagykövetség által jegyzett értesülésről is, amelyek szerint a volt kormányfő, Julija Timosenko és az alvilági összeköttetésekkel rendelkező ismert üzletember, Szemjon Mogiljevics kapcsolatát bizonyító dokumentumokat semmisítettek meg – írta ukrajnai tudósítónk. Az orosz Vedomosztyi napilap Moamer Kadafi líbiai vezető és ukrán ápolónője bizalmas kapcsolatát szellőzteti meg. A líbiai nagykövet, Kretza Jaim jelentése szerint Kadafi szinte egyetlen percre sem hajlandó megválni a csábítóan megnyerő, szőke, ukrán Halina Kolotnickától.
Romániával kapcsolatban a bukaresti Gandul úgy értesült, az öszszesen mintegy ezer üzenet között megtalálható például egy ez év február 26-ra keltezett energetikai, gazdasági, külpolitikai, valamint a román kormány belpolitikáját érintő jegyzet. A napilap szerint Washington élénken követte a román kormány és az IMF közötti tárgyalásokat, és „forró drót” volt Bukarest és Washington között a tavaly decemberi romániai államfőválasztás idején is.
A volt Jugoszlávia térségből származó több ezer dokumentum közül az egyik Vuk Jeremiccsel hozható összefüggésbe, amelyben egy francia diplomata szerint a szerb külügyminiszter nagy ígéreteket tesz, de nem tartja be azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.