Schmitt pénteken jelölhet

Schmitt Pál várhatóan holnap jelenti be, hogy kit jelöl a december közepén megüresedő legfőbb ügyészi posztra. Biztos befutóról továbbra sem tudni, de a Sándor-palotában történt tegnapi egyeztetés után kisebb-nagyobb törésvonalak kerültek felszínre a kormánypárti frakciók között.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök javaslatai. A kereszténységre való utalást, a magyar nyelv ápolását, a családok és a gyermekek védelmét, az élethoszszig tartó tanulás és a sportoláshoz való jog támogatását, valamint a Szent Koronára tett utalást is tartalmazza Schmitt Pál államfő javaslata, amelyet a készülő új alkotmánynyal kapcsolatban küldött el tegnap a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának. Korábban eltávolították az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapjáról azt a dokumentumot, amely a KEH saját bevallása szerint is fogalmi félreértést és számos helyesírási hibát tartalmazott. Az emberek 58 százaléka szerint a jelenlegi Országgyűlésnek felhatalmazása van arra, hogy új alkotmányt alkosson – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült országos közvélemény-kutatásából. Míg júniusban a választópolgárok 67 százaléka tartotta szükségesnek egy új alaptörvény elfogadását, novemberre a támogatók aránya 55 százalékra csökkent. Ám az ellenzéki pártok szavazótáborai ebben a kérdésben nem kedvenc pártjukhoz húznak, hanem a többségi véleményhez.


Nem hangzottak el nevek a találkozón – mondta az egyeztetés után Balsai István, aki Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét helyettesítette. Az őt követő Harrach Péter (KDNP) viszont arról beszélt a megbeszélések után, hogy több név is szóba került az államfővel folytatott találkozón, és a Fidesz–KDNP frakciószövetség közös legfőbbügyész-jelöltet állít majd. – Ez csak valami félreértés lehet Harrach úr részéről – mondta a Magyar Nemzetnek Balsai István. A fideszes politikus hangsúlyozta, fogalmilag kizárt a közös jelölés, hiszen az a köztársasági elnök joga. Azt is hozzátette, hogy Schmitt Pál előzetes tájékozódása teljesen érthető, hiszen „nem maradhat magára a jelölt, mint az az előző államfő esetében több alkalommal is előfordult”. Polt Péternek és Belovics Ervinnek az utóbbi hónapok híradásaiban szereplő jelöléséről Balsai saját bevallása szerint is csak az újságokból értesült. – Én parlamenti képviselőként részt szoktam venni a legfőbb ügyész megválasztásában, nekem ez megfelelő pozíció – mondta Balsai azt firtató kérdésünkre, hogy saját személyének a jelölése szóba került-e a Fideszen belül.
– Nincs ellentmondás a KDNP és a Fidesz kijelentései között – nyilatkozta lapunknak Harrach Péter, a kereszténydemokraták parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, aki nem volt hajlandó kommentálni a Polt és Belovics jelöléséről szóló híreket: – Határozott nemmel tudok viszont felelni arra, hogy Balsai István neve szerepelne a KDNP által támogatott jelöltek listáján – tette hozzá.
– Az MSZP a jövőben semmi olyan jelölési folyamatban nem vesz részt, amely csak egy „áldemokratikus bábszínházat” jelent – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője újságíróknak az államfői egyeztetésről távozóban. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt hangsúlyozta, pártja tiszteletben tartja az államfő jogkörét arra, hogy a legfőbb ügyész személyére javaslatot tegyen. – A Jobbik sem állt elő tegnap személyi javaslattal, de később erre még sor kerülhet – mondta Vona Gábor frakcióvezető. Egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, ha Polt Péter volt legfőbb ügyész személyére esne a választás, azt a Jobbik nem tudná támogatni.
Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma december 13-án 70. életévének betöltése miatt jár le. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján a parlamentben közölte: reményei szerint december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyész személyéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.