Segítség Erdélyből

Pataky István
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntöttek a bírák. Romániában folytatódhat az oktatási törvény felelősségvállalással történő parlamenti elfogadása, miután a bukaresti alkotmánybíróság tegnap közölte: a törvényhozás nem akadályozhatja meg a végrehajtó hatalmat abban, hogy gyorsított eljárással fogadtasson el jogszabályt. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint ennek nyomán a parlamentnek szavaznia kell a Boc-kabinet elleni bizalmatlansági indítványról, amely ha elbukik, életbe lép a kisebbségek számára előnyös tanügyi törvény. (R. Sz.)


Külön irodák, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett, úgynevezett demokrácia-központok segítik azokat az erdélyi magyarokat, akik az új állampolgársági törvény révén élni kívánnak az egyszerűsített honosítás lehetőségével. Erről írtak alá megállapodást tegnap a Külügyminisztériumban. Németh Zsolt külügyi államtitkár külön köszönetet mondott Tőkés László európai parlamenti alelnöknek, az EMNT vezetőjének, aki az ötletgazdája volt az erdélyi felajánlásnak. A tervek szerint húsz iroda segíti majd a magyar állampolgárságot kérvényezőket abban, hogy könnyebbé, barátságosabbá tegye az ügyintézést, a konzulátusok által igényelt dossziék összeállítását. Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, a központok munkatársai fizetés nélkül vállalják a segítségnyújtást. Wetzel Tamás miniszteri biztos arról tájékoztatott, hogy előzetes becslések szerint 250–400 ezer határon túli magyar nyújthat be honosítási kérelmet a jövő évben.
Egyébként folyamatosan növekszik azoknak a romániai magyaroknak a száma, akik a magyar állampolgárság megszerzése érdekében időpontot kérnek okmányaik benyújtására Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán. A főkonzulátus ügyfélvárójában nap mint nap hosszú sorokban állnak az egyszerűsített honosítást igénylő székelyföldi magyarok, s állandóan foglaltak a képviselet telefonszámai is.
A tegnapi sajtótájékoztatón lapunk azt kérdezte Németh Zsolt külügyi államtitkártól, miként kommentálja, hogy Franciaország ellenállásán elbukhat Románia márciusra tervezett schengeni csatlakozása, ami negatívan érintené az erdélyi magyarokat is. Az államtitkár kijelentette, a franciaországi cigánykérdésnek semmi köze nincs Schengenhez. – A magyar uniós elnökség ambíciója Románia és Bulgária márciusi csatlakozása. Budapest mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez megvalósuljon – fogalmazott Németh Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.