Soha nem volt ilyen drága az üzemanyag

Már a múlt héten is soha nem látott magasságokba emelkedett az országban a benzinár, de a drágulásnak még nincs vége: jövő héten újabb nagy ugrásra számíthatunk a kutaknál.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét emelkednie kellene az üzemanyagok nagykereskedelmi árának a jövő héten, akár bruttó 5-8 forinttal is a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárait, valamint a forint gyengülését figyelembe véve – állítják piaci elemzők. Meglátásuk szerint ugyanis az üzemanyagok és a kőolaj jegyzésárai, valamint a forint árfolyama kedvezőtlenül alakult az elmúlt héten a magyar autósok szempontjából – olvasható az MTI jelentésében. A benzin jegyzésára egy hét alatt tonnánként, azaz ezerliterenként 44 dollárral drágult, s meghaladta a 807 dollárt. A gázolajé 24 dollárt emelkedett, s kis híján elérte a 760 dollárt. Eközben a forint a dollárral szemben 9 forinttal gyengült, s a hét végén egy amerikai dollár már több mint 214 forintot ért. Újabb rossz hír az is, hogy a Brent kőolaj hordónkénti jegyzésára több mint 3 dollárral, 88 dollár közelébe nőtt. A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, valamint az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a múlt héten, amikor is bruttó 5-5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. Az emeléssel a benzin ára a kutaknál újabb csúcsra, 345-346 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 335 forintra nőtt.
Eközben tegnap életbe lépett az a szabály, amely szerint kötelező az üzemanyag-forgalmazóknak a forgalmazott mennyiség hat százalékában bioüzemanyagot árulni a kutaknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.