Sokan vizsgálják a gyanús FKF-tanulmányokat

Munkatársunktól
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belső és külső független szakértői vizsgálatokat rendelt el azonnali hatállyal tegnap Tölgyesi Balázs, az FKF Zrt. vezérigazgatója azon kutatási tanulmányok ügyében, amelyeket korábbi vezérigazgató-helyettesként saját maga írt alá. A 2009-ben pályázat nélkül kötött, összességében 20 millió forint értékű három szerződésről azt Index azt írta, hogy azok alapján internetről, sőt egy professzor előadásából is „lopott” szövegeket tartalmazó áltanulmányokért fizetett a fővárosi cég. A BRFK lapunknak megerősítette: az ügyben ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés megalapozott gyanújával nyomoznak.
Az Index a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdek-képviseleti Egyesület két munkájáról is lerántotta a leplet. Az egyikben Palánkai Tibor Széchenyi-díjas közgazdász a Mindentudás Egyetemén 2003-ban elhangzott előadásának szó szerinti idézetét találták meg, míg a másikban egy már megjelent tanulmányt, Barlai Róbert és Csapó Edit Szervezetfejlesztés és stratégiai vezetés című, 1997-es, az interneten is olvasható munkáját fedezték fel egy az egyben.
A fővárosi önkormányzat új társasága, a Budapesti Városüzemeltetési Zrt. közleménye szerint az FKF-es vizsgálatot 2006 júniusáig rendelték el visszamenőleg, különös tekintettel a szerzői és kapcsolódó jogokra, az esetleges kártérítés érvényesíthetőségére.
Az internetes újság szerint a közbeszerzési törvényt is megsérthették, mert az érintett három tanulmányra külön-külön kötöttek ugyanazzal a társasággal szerződést. Erről György István (Fidesz– KDNP) főpolgármester-helyettes még szerdán közölte: a kutatás-fejlesztési szerződésekre a hatályos jogszabályok alapján nem kell közbeszerzést alkalmazni, azokat az innovációs járulék terhére fizették ki.
– A városvezetés elszánt abban, hogy a fővárosban a visszaéléseket megakadályozza, és hatékony, ellenőrizhetőséget és átláthatóságot megkövetelő cégrendszert működtessen. Az FKF-vizsgálat eredményét városházi szakértőkkel kívánom áttekintetni, felülvizsgáltatni – szögezte le György István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.