Sólyom ismét megvédte az alkotmányt

Munkatársunktól
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes körű normakontroll és megsemmisítési jog nélkül nincs Alkotmánybíróság – közölte Sólyom László volt köztársasági elnök tegnap az ELTE Jogtudományi Kara és az Egyesült Államok nagykövetsége által szervezett konferencián. Megerősítette, szerinte nincs alkotmányozási kényszer, a jelenlegi alkotmány hiányosságai módosításokkal is orvosolhatók. Úgy vélte, az alkotmány alapelveit az újnak is tartalmaznia kell, az újdonságnak viszont a preambulumban a helye.
Bírálta a parlamenti többséget, amiért szerinte szembeállítja a mostani és a majdani alkotmányt, mondván, hogy a jelen alkotmány akadályozza az igazságos társadalmi rendszer kialakulását és felelős az elmúlt húsz év bajaiért. Sólyom leszögezte: nem tudták megnevezni, mert nem is lehet, hogy pontosan miért felelős az alkotmány.
A 98 százalékos különadó viszszamenőleges hatályú bevezetését és az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását említve elmondta: azt állították, hogy a régi alkotmány szabályai akadályozzák egy igazságos szabály meghozatalát, de mégsem az úgymond rossz szabályokat nevezték meg és módosították, hanem az Alkotmánybíróság jogkörét. Az Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter a konferencián szintén úgy vélekedett, súlyos hiba a jelenlegi alkotmány tekintélyének csorbítása.
Salamon László, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának kormánypárti elnöke viszont azt fejtette ki: egy alkotmány stabilitása társadalmi elfogadottságán és a politikai osztály mértéktartásán és alkotmányosságán múlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.