Spanyolországi szükségállapot

Hírösszefoglaló
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franco-diktatúra vége, 35 év óta először szükségállapotot hirdetett a hét végén a spanyol kormány, hogy megtörje a légi irányítók pénteken kezdett sztrájkját – írta a távirati iroda. A dolgozók jelentős része beteget jelentett a hét végére, a közvetett tiltakozás a heti munkaidejük emelése és a túlórarendszer átalakítása ellen szólt. A szükségállapot bevezetésével a légi irányítók katonai irányítás alá kerültek, így a sztrájkolók ellen a katonai büntető törvénykönyv alapján vádat emelhetnek a hatóságok. Az intézkedés hatására a légi irányítók döntő része ismét munkába állt.
A sztrájk miatt szombaton a beütemezett 3424 járatból 2609-et töröltek Spanyolországban, több százezer utas a reptereken vesztegelt. Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter bejelentése szerint a légi forgalom mára áll helyre. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány 15 napra rendelte el a szükségállapotot, s nem fognak habozni, ha meg kell azt hosszabbítani. Rubalcaba leszögezte, a jövőben nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy kisebbség – mint a légi irányítók – a többség érdekeit veszélyeztesse.
Joan Mesquida, az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztérium államtitkára szerint a sztrájkolók nem mérték fel a munkabeszüntetés következményeit, a légitársaságokat, szállodákat, a turizmust több száz millió eurós kár érte.
A gazdasági válság miatt a spanyol kormány részlegesen privatizálná a hat ibériai repülőteret üzemeltető állami vállalatot, az Aenát. A terv része, hogy az értékesítés idejére jelentősen megnyirbálnák a légi irányítók kiváltságait. A dolgozók többek között azért kezdtek sztrájkolni, mert nemrég heti 32 órára emelték munkaidejüket. Ugyanakkor fizetésük az európai átlagkereset feletti, sokan közülük évi 60 ezer eurónál is többet vihetnek haza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.