Súlyos bel- és árvízhelyzet több megyében

Munkatársainktól
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus a belvízhelyzet az ország keleti megyéiben. Több településen is vízben állnak a lakóházak, családokat kellett kiköltöztetni. Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében három nap alatt háromszorosára nőtt az elöntött terület nagysága.
– Súlyos a belvízhelyzet Békés megyében is, ahol csaknem 49 ezer hektárt borít belvíz – tájékoztatott vasárnap Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Elmondta: kotorják Zsadány és Ecsegfalva térségében a főcsatornákat, Okánynál és Vésztőnél a Holt-Sebes-Köröst, hogy a vízlevezetés meggyorsuljon. – Harminc szivattyútelepünkből huszonnégy folyamatosan üzemel, ezenkívül provizóriumok, mobil szivattyúk is segítik a belvizek levezetését – tette hozzá. A környékbeli önkormányzatok közül nyolc harmadfokú, tizenhat másodfokú, három elsőfokú belvízvédekezést folytat.
– A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tizenkét védelmi szakaszból tizenegyben belvízvédelmi készültséget rendelt el, mivel egy nap alatt megduplázódott a vízzel borított földterületek nagysága a térségben – közölte Bara Sándor védelemvezető. Észak-Magyarországon sem jobb a helyzet, folyamatosan dolgoznak a szivattyúk a tízezer hektárnál is nagyobb elöntött területen. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője közölte: működési területük mind a hét belvízvédelmi szakaszán – a Bodrogközben, a Taktaközben, a dél-borsodi és hevesi területeken – érvényben van a belvízvédelmi készültség. A Bodrogköz felső részén másodfokú, míg a többi területen elsőfokú a készültség. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási és a karcagi szakaszon. A térségben az elöntött területek nagysága meghaladta a 43 ezer hektárt, ami megközelíti az eddigi rekordot.
Árvízvédelmi készültség van a Beretytyó, a Körösök, a Zagyva és a Tisza egyes szakaszain. A Hármas-Körös mellékfolyóin tegnapra az előző napi 72-ről 176 kilométerre emelkedett az árvízvédelmi készültség hosszúsága. A Közép-Tisza vidékén folytatódott a főfolyó áradása, így a kiskörei vízlépcsőnél megszüntették a duzzasztást. A Berettyó torkolati szakaszán másodfokúra növelték a készültséget. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét első felében újabb jelentős mennyiségű eső és hó várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.