Százmilliárdos átrendezés

Már a Fidesz és a KDNP tegnapi frakcióelnökségi ülése előtt döntést hoztak a kormánypártok annak a 2011-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslatnak a támogatásáról is, amely 130 milliárd forint átrendezésével biztosít forrást a kormányhivatalok működtetésére – tudta meg lapunk. A KDNP módosítóiról azonban csak a mai kormányülés előtt születhet végleges megegyezés.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bővítenék az ügyészségi jogosítványokat. Fogolyszökésnek minősítené a kormány a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet szabályainak súlyos megszegését – közölte Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár az egyes büntetőtárgyú törvények módosításáról szóló javaslat vitájában tegnap a parlamentben. Cser-Palkovics András (Fidesz) kiemelte a titkos információgyűjtésről szóló részt, amely lehetővé tenné például, hogy az ügyész is igénybe vehesse a bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtés eszközeit. Bárándy Gergely (MSZP) a téma kapcsán kifejtette, szerinte elegendő szankció lehet a most is alkalmazható előzetes letartóztatás elrendelése. A titkos információgyűjtés szabályainak módosításával kapcsolatban azt mondta, feltűnő, hogy a kormány kivételezett státust biztosít az ügyészségnek. – Ágyúval lőnek verébre – fogalmazott az LMP-s Dorosz Dávid a szigorítással kapcsolatban, amellyel a Jobbik egyébként egyetért. A radikális párt képviselője, Apáti István úgy fogalmazott: „legfőbb ideje visszatérni nemhogy a drákói, hanem a Szent László-i szigorhoz”. Jövő évtől a közigazgatási hatósági eljárásokban ismét naptári és nem munkanapokban számolják a határidőket – az erről szóló vitában kiderült, több mint 1200 jogszabály határoz meg munkanapban határidőt, a mostani törvényjavaslat 92 törvény módosítását tartalmazza.


Ategnapi frakcióelnökség ülése előtt – amelyen részt vettek a kormánypárti munkacsoportok vezetői is – döntöttek arról a Szabó Erika (Fidesz) által benyújtott két javaslatról, amely 130 milliárd forint átrendezését irányozza elő annak érdekében, hogy a 2011. januártól létrejöhessenek a kormányhivatalok. Ismert, az Országgyűlés a múlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely rendelkezik a fővárosi és a 19 megyei kormányhivatal létrehozásáról.
Úgy tudjuk, a Fideszben már a keddi frakcióelnökségi tanácskozás előtt megállapodásra jutottak a legtöbb módosító javaslat ügyében. Így többek között csaknem egymilliárddal több juthat az ügyészség működésére, miután „átment” az a Lázár–Rogán-féle közös javaslat, amely 55 fővel növeli „a nyomozást végző ügyészek és a munkájukat támogató adminisztratív személyzet létszámát”. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már hétfőn úgy nyilatkozott, támogatni fogják azt a – főpolgármester által is benyújtott – módosító indítványt is, amely négymilliárd forintot szán a Moszkva tér felújítására.
Lapunk információi szerint a KDNP nem a legfelsőbb szinten képviseltette magát a tegnapi frakcióelnökségi ülésen. A kereszténydemokrata képviselők által benyújtott módosító javaslatokról ezért csak ma, a kormányülés előtt születhet megegyezés. Arról a Semjén Zsolt-féle indítványról, amely a katolikus egyház átadásra nem került ingatlanok utáni járadékát egészítené ki 5,4 milliárd forinttal, „természetesen nem is ott születik megállapodás, voltak már korábbi egyeztetések ezzel kapcsolatban” – tette hozzá egy lapunknak nyilatkozó KDNP-s politikus.

Költségvetési Tanács másként? Elképzelhető, hogy visszatérnek ahhoz a korábbi Fidesz-javaslathoz, amely szerint a Költségvetési Tanács három tagból állna, de az intézményt nem szüntetnék meg – nyilatkozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn a köztévében. Akkori javaslatuk szerint lehetne a mainál erősebb jogosítványa is a testületnek, mivel az Állami Számvevőszék elnökéből, a jegybankelnökből, továbbá egy, az államfő által jelölt harmadik személyből álló testület halasztó hatályú vétóval is rendelkezhetne a költségvetés tervezetét illetően. A fideszes politikus hangsúlyozta, ha a kormány elfogadja azt a módosító indítványt, amely a tanács költségvetésének csökkentését javasolja, attól még tud működni az intézmény. Mint ismert, a tanács jövő évi 835 milliós támogatásából 825 milliót csoportosítanának át a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz, amit az ellenzék élesen bírált.
A Költségvetési Tanács tegnap szeptemberig közzétette gazdálkodási adatait, miután az egyik napilap kifogásolta átláthatóságát. A titkárság 35-ről 39 főre duzzadt (plusz a három tanácstag) az első negyedév óta. Bérköltségük a harmadik negyedévben csaknem 70 millióra emelkedett 63,5-ről. Ez átlagosan fejenként több mint 550 ezer forint havi bruttó bért jelent, de emellett közlekedési bérlet is jár, illetve 29-en mobiltelefon-előfizetést kapnak. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.