Százmilliók a tudósok hazahozatalára

Több száz millió forinttal támogatja a kormány a pénzügyi okokból külföldre kényszerült, kiemelkedő magyar kutatók hazahozatalát – derül ki a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatból.

Munkatársunktól
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi büdzsé tervében csaknem kilencszázmillió forintot különített el a kabinet az e célt szolgáló Lendület programra, a fideszes Pósán László módosító indítványa pedig további 202 millió forinttal növelné meg a rendelkezésre álló keretet. Így jövőre összesen 1,09 milliárd forint állna rendelkezésre a fiatal magyar tudósok itthon tartására és a már külföldön dolgozó kutatók hazacsábítására. A Lendület programot 2009-ben indította el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), ám a szocialista kormányok egyetlen fillérrel sem támogatták azt.
A program segítségével a kiválasztott tudósoknak öt éven keresztül kiemelt bért (az egyetemi tanári fizetés kétszeresét) folyósítanak, és lehetővé teszik számukra, hogy a kutatási projekthez megvásárolják a szükséges eszközöket, illetve saját kutatócsoportot állítsanak fel.
Pálinkás József, az MTA elnöke mindeközben lapunknak nyilatkozva leszögezte: egyértelműen támogatja Hóman Bálint rehabilitálása kérdésének megnyitását. Úgy fogalmazott, tudományos szempontból egyértelmű és korszakalkotó az ő tevékenysége – politikai tevékenysége az, ami nem egyértelmű.
Továbbiak a 2. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.