Száznyolcvanmilliós bírság parlagfű miatt

Nagy Áron
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kedvezett az időjárás idén a parlagfűnek, ám hazánk mezőgazdasági területeinek nyolcvan százaléka ennek ellenére is fertőzött – tájékoztatta lapunkat tegnap a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH). Arról is beszámoltak, hogy 2010-ben összesen 180 millió forintos bírságot szabtak ki azokra a gazdálkodókra, akik földjeiken nem gondoskodtak az erősen allergén növény kiirtásáról. Az MGSZH közleménye szerint az esőzések miatt két héttel később, majd az augusztus végi, szeptember eleji hőmérsékletesés következtében egészen korán, a kilencedik hónap közepén véget is értek a parlagfű-allergiások mindennapos kínjai. A témáról konferenciát tartottak, amelyen Jordán László, a hivatal elnökhelyettese elmondta: a köztudatban ki kell alakuljon az a gondolkodás, hogy ne a hatósági felszólítást várják a gazdálkodók, hanem ismerjék azokat az eszközöket, amelyekkel eredményesen a pollenszórás előtt tudnak védekezni.
A szakemberek szerint a parlagfű irtásában nem elsődleges szempont a bírság kiszabása, a közérdekű kényszerkaszálások végrehajtása, ezek csak eszközök arra, hogy a földhasználók felismerjék ennek a problémának a jelentőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.