Szerb részvétel a koszovói választáson

Sebestyén Imre
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap hivatalosan is megkezdődött a választási kampány Koszovóban. Az előre hozott parlamenti választásokat december 12-én tartják. Huszonkilenc lista verseng a szavazatokért, köztük nyolc szerb is. A koszovói szerbek tehát nem hallgatták meg a belgrádi tanácsot, hogy ne vegyenek részt a választásokon. Ehhez ugyanis a szerb vezetés szerint még nem értek meg a feltételek.
A szerb listákon összesen kétszáz jelölt neve szerepel, ebből több mint nyolcvan nő. Egyes listákon pedig nem csak szerbek vannak, ami arra utal, hogy közösen oldanák meg problémáikat. A legnagyobb esélyekkel induló szerb politikai tömörülés a Rada Trajkovics vezette Egységes Szerb Lista, amelynek képviselői már a kampány hivatalos kezdete előtt járták a szerbek lakta településeket, ám nagyobb gyűlések megtartását – mint elárulták – a körülmények, a szerbség egy részének ellenséges viszonyulása nem tették lehetővé. A nemzetközi közösség több ízben is felszólította a koszovói szerbséget, hogy vegyenek részt a választásokon, mert saját érdekük diktálja ezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.