Szerbia uniós tagjelöltségre vár

Pataky István
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a január elsejétől induló magyar uniós elnökség egyik prioritása a Nyugat-Balkán európai integrációja, várhatóan ez a téma uralja majd a mai, belgrádi magyar–szerb tárgyalásokat is. Orbán Viktor miniszterelnök találkozik szerb kollégájával, Mirko Cvetkoviccsal és Borisz Tadics államfővel.
A szerb EU-csatlakozási folyamat egyik fontos állomásaként az Európai Bizottság bővítési biztosa szerdán Belgrádban hivatalosan átnyújtott a szerb kormánynak egy csaknem 2500 kérdésből álló ívet; a bizottság a válaszok alapján dönt arról, javasolja-e a csatlakozási tárgyalások megkezdését a balkáni országgal. Belgrád 2011. március végéig szeretné megválaszolni és visszaküldeni Brüsszelnek a kérdőívet. A bizottság a beérkező válaszok alapos értékelése után közli az Európai Tanáccsal, javasolja-e a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Belgrádban azt remélik, hogy Szerbia 2012-ben megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az unióval. Brüsszeli elvárás egyebek mellett a hágai törvényszékkel való együttműködés befejezése, a szökésben lévő két vádlott elfogása, a koszovói albánokkal folytatandó párbeszéd megkezdése, az igazságügy reformjával kapcsolatos hibák kijavítása, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc elmélyítése.
Kisebbségi kérdések jelenleg nem terhelik a magyar–szerb kapcsolatokat. Budapest a térségben példaértékűnek tartja a kulturális autonómia képviseleti szervének, az új vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsnak a közvetlen demokratikus választás útján történő megalakulását. Újabb pozitív lépést jelenthetne ugyanakkor, ha a magyar–szerb vegyes történészbizottság mielőbb megkezdené munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.