Szerényebb célok Cancúnban

Tegnap megkezdődött a mexikói Cancúnban a 16. ENSZ Klímaváltozási Konferencia (COP), amelynek célja a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv felváltása egy új nemzetközi megállapodással.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kudarccal végződő, egy évvel ezelőtti koppenhágai csúcsértekezlet után ismét találkoztak a világ 194 országból érkező környezetvédelmi szakemberek, politikusok azzal a céllal, hogy lendületet adjanak a holtpontra jutott nemzetközi környezetvédelmi együttműködésnek. A december 10-ig tartó konferencia – amelyet jóval kevesebb elvárás előz meg, mint a tavalyit – kimenete alapvetően határozhatja meg azt, hogy a jövőben milyen mértékű nemzetközi környezetvédelmi együttműködés maradhat fenn. Ehhez úgynevezett „építőelemekkel”, klímavédelmi részeredményekkel kívánnak eljutni.
„Az egyik dolog, ami Cancúnban kockán forog, az az ENSZ által koordinált klímavédelmi folyamatok legitimitása és szavahihetősége” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek egy amerikai agytröszt, a Pew Center on Global Climate Change szakértője. „Amennyiben ismét kudarccal zárul a találkozó, elképzelhető, hogy egyes országok kivonják magukat a folyamatból, s inkább más fórumokhoz fordulnak, például a világ fejlett ipari országait tömörítő G20-hoz” – tette hozzá.
A tavalyi presztízsveszteséget és a mostani újabb kudarc veszélyeit látva, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezmény (UNFCCC), amely a konferenciát megelőző egyeztető találkozókat is koordinálta, óvatosabb, csalhatatlanul pragmatikus megközelítést választott. Ennek eredményeként az idei értekezleten elmaradhat a csúcspolitikusok Koppenhágában tapasztalt özöne, s a konferencia miniszteri szintű tárgyalásokkal zárulhat.
A sikert veszélyeztetheti a Kína és az Egyesült Államok között fennálló feszültségek. Az ázsiai állam tárgyaló delegációjának vezetője, Szu Weji az amerikai hozzáállásról szólva azt mondta, az olyan, mint amikor „egy disznó néz egy tükörbe”, és magát szépnek látja benne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.