Szlovák kampányzaj

Neszméri Sándor
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíznak a módosításban. Reményét fejezte ki Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, hogy Szlovákiában az új kormány a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően módosítja a nyelvtörvényt – jelentette be strasbourgi közleményében Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti képviselő. Vasziliut a magyar képviselő elnökletével működő kisebbségi EP-munkacsoport hallgatta meg, a találkozó fő célja az volt, hogy a biztos a kisebbségi és regionális nyelveket érintő témákról egyeztessen a bizottság tagjaival. A nyelvtörvénnyel kapcsolatban Vasziliu felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a jogszabály az uniós jogot és az alapvető jogok uniós chartáját is megsérti, eljárás kezdeményezhető ellene az Európai Bíróságon – derül ki a közleményből. (MTI)


Révkomáromi magyar értelmiségiek egy csoportja – köztük Dráfi Mátyás Jászai-díjas színművész, Kopócs Tibor grafikusművész, Bajnok István ismert gyermekpszichológus – arra szólította fel Bastrnák Tibort, a Most – Híd vegyespárt polgármesterjelöltjét, lépjen vissza a megmérettetéstől Stubendek László, a Magyar Koalíció Pártja jelöltjének javára a szombati helyhatósági választások előtt. Az értelmiségiek arra figyelmeztetik nyílt levelükben Bastrnákot, korábban ő is szorgalmazta a Híd és az MKP közti együttműködést, hogy a Duna-parti város többségi magyar választói akarata érvényesüljön, ami nem biztos, hogy sikerül, amennyiben jelöltjeik egymással szembe mennek. A levél szerzői szerint a közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, a szlovákok jelöltjével, Anton Marekkal szemben Stubendeknek vannak nagyobb esélyei, azért kérik Bastrnákot a visszalépésre, hogy a városban továbbra is a helyi magyar többség akarata érvényesülhessen. Bastrnák azonban „provokációnak és félrevezető kampányfogásnak” tartja a nyílt levelet és nem lép vissza.
Történik mindez akkor, amikor Szlovákiában kampánycsend lépett életbe a szombati helyhatósági választások előtt. A szakértők már rég értelmetlennek tartják a kampánycsendet az internetes és mobiltelefonos világunkban, a törvényhozás azonban kitart amellett, hogy a választásokat megelőző 48 órában már ne propagálhassák magukat a jelöltek.
A kampánycsend azonban másutt is hangos, sajnos, főként Dél-Szlovákiában. Somorján Bugár Béla, a Most – Híd elnöke a város lakosságát levélben szólította fel arra, hogy szlovák jelöltjükre szavazzanak, mert pártja kormányon van, ezért csak azt érhetik el, amit ő ígér, Dunaszerdahelyen pedig Nagy József környezetvédelmi miniszter tett közzé levelet az MKP jelöltjeivel szemben, kilátásba helyezve, hogy többmilliós büntetést fizetnek egy elrontott tender miatt, amit tárcája ró majd ki a városra. Több elemző attól tart, az éles szembenállás elriasztja a magyar választókat a szavazástól, ami még a független magyar jelöltek esélyeit is rontja, s előfordulhat, hogy Dél-Szlovákiában is túlsúlyba kerülnek a szlovák polgármesterek, ami ez idáig nem volt jellemző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.