Szombathelyi vérontást előztek meg

Nagy Áron
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfegyverkezve készültek egy pénzszállító autó kirablására azok a bűnözők, akikre hétfőn, röviddel támadásuk előtt csaptak le a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai Szombathely belvárosában – jelentette be tegnap a két rendvédelmi szerv közös sajtótájékoztatón. Fülöp Valter, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese elmondta, a négy gyanúsított a fővárosban tervezte meg az akciót, s kizárólag a végrehajtás miatt utazott a vasi megyeszékhelyre. A bűnszövetség tagjai felosztották egymás között a feladatokat: egyikük figyelte a célpont mozgását, ketten rendőrnek adva ki magukat a pénzszállító megállítására és kifosztására készültek, míg negyedik társuk a pályaudvarnál várakozott a menekülőautóval. A BRFK és a TEK egyszerre csapott le a három helyszínen, illetve Budapesten és környékén házkutatásokat tartott. Az őrizetbe vett kompánia tagjainál parókát, golyóálló mellényt, adóvevőt találtak, valamint revolver és félautomata rendszerű lőfegyvereket – utóbbiból az átvizsgált lakásokból is előkerült néhány. A Skoda Octavia, amivel a helyszínre érkeztek, lopott volt.
Noha a kiszabható büntetés mértéke nagyobb lehetne, ha tetten érték volna a rablókat, de a hatóság fontosabbnak találta egy küszöbön- álló vérontás elhárítását. Az elfogottakat így rablás előkészületével, jármű önkényes elvételével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel és egyedi azonosító jel meghamisításával gyanúsítják. Helyzetüket súlyosbítja, hogy valamennyien büntetett előéletűek.
Úgy tudjuk, egyikük bűntársa volt a zálogházi rablók néven elhíresült banda tagjának, V. Lászlónak egy négy éve a csoporttól függetlenül elkövetett bűntényben. Emlékezetes, 2006. augusztus 14-én, a XII. kerületi MOM Park előtt két fegyveres a bevásárlóközpontba készpénzt szállító egyik biztonsági őrtől elvette a pénzt tartalmazó táskát és a fegyverét. A menekülő V. Lászlót megsebesítették, de sikerült elbújnia, s csak évekkel később találtak rá Pozsonyban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.