Sztálin elvtárs és a füttyös angyal

Munkatársunktól
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angyalfüttyel szórakoztatja a közönséget Berecz András ma este fél nyolckor a Művészetek Palotájában. Az ének- és mesemondó a mese, az ének, a zene és a tánc egységére fűzi fel műsorát, amelyből természetesen ezúttal sem hiányozhat a humor. – Az ember négy magatartását mutatjuk be. Az egyik, amikor mesél. Ahol a szó kevés, énekel. Ahol az énekhang is kevés, jönnek a hangszerek, ahol tetőzik a kedv, megmozdul a láb is, jön a tánc – mondja Berecz András.
A muzsikával, tánccal összefűzött mesék, eszes képtelenségek, „okosbolondságok” kacagva gondolkodtatnak, mosolyogva tűnődtetnek el a világ kisebb-nagyobb kérdésein. Nemcsak a tréfán, hanem a történelem életünket befolyásoló eseményein is, amit a humor segítségével dolgoz fel az ember. Így kerülnek szóba az ötvenes évek, a téeszesítés. – Ezekben a legendákban, tréfákban, dalokban Háry János és Lúdas Matyi elevenedik meg újra. Az idők változnak valamelyest, ők nem – vallja az énekes-mesemondó, aki elmondja: még egy olyan gyimesi dal is megszólal majd, amelynek dallamához a 30-as években gyúrtak igen sikeres szöveget a tanácstalan „Sztalin elvtárs”-ról. Rajta kívül olyan figurákat idéznek meg a színpadon, mint a csárdatipró Perge Pista, a nyughatatlan Kangur Pista, vagy a jófirma Cseppentő Inci. Az előadók között a népzenészek legjobbjait találjuk: többek között a cimbalmos Balogh Kálmánt, a hegedűs Gombai Tamást és Vizeli Balázst, illetve a furulyás Juhász Zoltánt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.