Szülés szülész nélkül

Dr. Nagy Gábor
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször megfogadtam, hogy nem veszem fel a kesztyűt, nem reflektálok semmilyen otthonszüléssel kapcsolatos felvetésre, publikációra, mert már nem érdemes. A szellem kiszabadult a palackból, visszatuszkolni egyelőre lehetetlen vállalkozás. Nem azt az időt éljük, hogy a tudományos alapokon és több évtizedes tapasztalatokon nyugvó, szakmai érveket belássa a lakosság felheccelt rétege és az ugrásra kész, szenzációéhes zsurnaliszták, minden magyarázkodás csak olaj lenne a tűzre. Azonban tendenciózusosan, hetente jelenik meg egy otthonszülésbe burkolódzó szülész-nőgyógyász-ellenes írás valamelyik nagyobb sajtóorgánumban, amit már nem lehet szó nélkül hagyni.
Az tény, hogy az otthonszülés körüli mizériából adódóan már komoly erkölcsi és presztízsveszteség érte a szülész-nőgyógyászati szakmát, s elgondolkodhatunk arról, hogy kik, mit, mikor és hogyan rontottak el. Talán nem időben hallottuk meg a változás szükségességét, amit pedig megtettünk, hogy kinyitottuk a szülőszobák ajtaját a hozzátartozók előtt, s otthonosabbá is alakítottuk, valamint alternatív módok sokaságát kínáltuk, nem kapott kellő publikációt a lakosság irányába.
De ami igazságérzetünket háborgatja – és hiszem, hogy sokunk nevében is megfogalmazhatom –, azok a tényszerűnek aposztrofált, a paraszolvencia körül keringő számok, amik már nem egyszerű csúsztatások, hanem súlyos hazugságok. Nem tudom, hogy a Magyar Nemzet napilap általam igen tisztelt újságírója honnan veszi azokat az információkat, hogy „nincs az a magyar család, amelyik nem áldoz arra, hogy utódai a legjobb feltételek között jöjjenek a világra”, valamennyi szüléshez orvost kell fogadni, természetesen jó pénzért, ami ma legalább százezer forint, a szülész be nem vallott jövedelme pedig havonta akkor is eléri az egymillió forintot, ha úgymond nem tesz semmit (Seszták Ágnes: Nő főszerep mellékhatásokkal, Magyar Nemzet, december 14.).
Lehet, hogy van ilyen is Budapest egyes egészségügyi intézményeiben, ugyanúgy lehet, hogy a kőművesek között is vannak gátlástalan iparosok és lehet, hogy az újságírók között is vannak milliomos jövedelmű médiasztárok, lehet, minden lehet, de abszolút nem ez a jellemző. Tessék lejönni vidékre is, és tájékozódni! Ugye mennyire bántaná a kőműveseket és újságírókat és minden „ügyeletes” bűnbak szakmát, ha a szülészetivel hasonlókat terjesztenénk róluk.
Az otthonszüléssel kapcsolatos kocka már el van vetve, legalábbis egyelőre. A fanatikusok bizonygatják, hogy működik a szülés szülész nélkül is, persze egy darabig, míg nincs baj, komplikáció és szövődmény. A visszakozáshoz sajnálatosan be kell majd következnie néhány tragikus anyai és magzati eseménynek, s akkor majd osztogathatjuk egymásnak a felelősséget, de persze abban is, hogy hogyan jutottunk el eddig, hogyan kerülhetett a csizma az asztalra. Miért is nem a kovácsműhelyben húzzák ki a szuvas fogakat két patkolás közben, és miért is nem a dúlák végzik a vakbélműtéteket a restiben, illetve miért is nem a városok mindenkori újgazdagjai és celebjei bíráskodnak első majd másodfokon polgáraik peres ügyeiben, képzett bírót pedig csak a legfelsőbb fokon érhetnek el. Az, hogy ide jutottunk, abban úttörő szerepe volt Horváth Ágnes képzetlen exminiszterünknek, mint a téma felkarolójának, s mellette mindazoknak, akik szembemennek a szakmával, szakembereinkkel, miközben szülész és szülő nő végeredményben ugyanazt akarja: családközpontúvá tenni a szülés folyamatát. Valamennyi szakmában tiszteletben kellene tartani a tudást, a megszerzett tapasztalatot és a tisztességes szándékot.

A szerző osztályvezető főorvos, szülészeti-nőgyógyászati osztály, Miskolc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.