Tanáccsal segítik a kis cégeket

Hajdú Péter
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdjük a kisvállalkozások versenyhátrányának ledolgozásához szükséges gazdasági mikroszövetek, egyfajta segítő hálózat kiépítését – jelentette ki Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke. Az érdekvédelmi szervezet a program támogatása érdekében pénzügyi szolgáltatókkal kötött szerződéseket tegnap. A megállapodás lényege az, hogy a partnervállalkozások tanáccsal segítik a családi és mikrovállalkozások tőkéhez jutását. Annál is inkább indokolt ez, mert a kis- és közepes vállalkozások alig-alig felelnek meg a banki hitelek felvételénél előírt feltételeknek, pedig ma egyre nagyobb lenne az igény a beruházásokhoz szükséges forrásokra.
Szűcs György arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani megállapodás csak az első azok közül, amelyekkel segítik a mikrovállalkozások piaci érvényesülését. A jövőben az oktatás, a foglalkoztatás és a hatóságokkal kialakítandó kapcsolatok területén is szeretnének hasonló szerződéseket kötni. Meggyőződésük ugyanis, hogy a globális vállalatláncokkal szemben úgy lehet esélye a kisvállalkozásoknak, ha először az anyaországban, majd a Kárpát-medencében helyi tanácsadó hálózatokat építenek ki: csak így tudják csökkenteni méretükből és tőkeerejükből fakadó versenyhátrányukat. Mindez nemzetgazdasági érdek, hiszen a munkavállalók 67 százalékát 600 ezer családi vállalkozás foglalkoztatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.