Tárcsahang nélkül

Bodacz Péter
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnik az év végéig a vezetékes távhívások tárcsázásánál még most is hallható második tárcsahang. Ez akkor szólal meg, amikor valaki a hagyományos vezetékes telefonhálózatokban a 06-os belföldi, valamint a 00-s nemzetközi előszámot hívja. Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, a második tárcsahang bevezetését 1964-ben a belföldi és nemzetközi távhívás lehetővé válása indokolta, a helyi telefonközpontok ugyanis nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06 belföldi, majd 1972-től a 00 nemzetközi külföldi előszám tárcsázását követően egy újabb, második tárcsahang jelezte a távhívóközpontra való sikeres kapcsolódást. Az előfizető csak ezt követően tárcsázhatta a hívószámot. Ma már azonban a hagyományos telefonközpontok technológiai fejlődése miatt semmi nem indokolja ennek fenntartását, ezért jogszabály is kötelezi a szolgáltatókat megszüntetésére ez év december 31-ig. Az előfizetőknek az átállást illetően nem kell mást tenniük, mint az első búgó hang után a teljes számot tárcsázni. A változás mintegy két és fél millió ügyfelet érint.
Mindez csak a régi, rézkábeles hálózatok eszközeit érinti, az alközpontokat, a nyilvános telefonfülkéket, az olyan távfelügyeleti rendszereket, riasztókat, amelyek hagyományos telefonon hívják fel a központokat – húzta alá az NMHH hírközlési és média biztosa. Takács Péter felhívta a figyelmet: faxgépeken az első tárcsahangot követő szünetjelet ki kell iktatnunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.