Titkos szavazás a legfőbb ügyészről

Titkos szavazással döntenek a legfőbb ügyész személyéről ma a parlamentben. Az államfő Polt Pétert javasolta a tisztségre. A képviselők elfogadhatják a közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését is. Az államigazgatás után a közigazgatásban is lehetőséget adna jövő évtől a munkáltató általi indokolás nélküli elbocsátásra az a javaslat, amelynek vitáját szintén megkezdik.

Munkatársunktól
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen kapnak támogatást. Jelentősen bővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét és az elérhető támogatás összegét a kormány 2011. szeptember 30-tól – mondta el tegnap a távirati irodának adott interjújában Nyitra Imre, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár. Felidézte, a Bajnai-kormány 2010 áprilisával megszüntette volna a gáz- és távhőtámogatás rendszerét. A Fidesz–KDNP-kormány azonban ezt 2011. április 30-ig meghosszabbítja. Kiemelte: a jelenlegi támogatási rendszer körülbelül 960 ezer háztartást ér el. De nem éri el például azokat, akik nem gázzal és nem távhővel fűtenek. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2011. szeptember 30-tól jelentősen kibővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét, és az elérhető támogatás összegét is növeli. Aki a rászorultsági feltételeknek megfelel, annak jövő nyáron az önkormányzat jegyzőjéhez kell támogatási kérelemmel fordulnia. (MTI)


Ritkítaná az Országgyűlés ülésezését Kövér László házelnök. Szerinte az lenne ideális, ha kéthetente biztosítanák a parlament határozatképességét. A fideszes politikus az InfoRádiónak azt mondta, a képviselőknek a bizottságokban és választókerületükben is helyt kell állniuk. Kövér szerint ezzel ellentétben áll az ellenzék érdeke, vagyis az, hogy ne szűkítsék megszólalási lehetőségeiket az üléstermen belül. Viszont a mai médiaszerkezet mellett nem szükséges parlamenti felszólalás ahhoz, hogy egy ellenzéki politikus felhívhassa a közvélemény figyelmét a saját álláspontjára – vélte Kövér, aki felülvizsgálná a parlamenti belépővel rendelkező szakértők és újságírók listáját is, hogy nagyobb rendet teremtsen az Országgyűlésben.
– Az MSZP nem ért egyet azzal, hogy csak kéthetente legyenek ülések, határozathozatalok. Török Zsolt szóvivő szerint a házelnök beállt azok közé a politikusok közé, akik szerint a demokrácia ellen határozottabban kell fellépni. A javaslattal szerinte lebuktatja a Fidesz-frakció kétharmadát, akik „az állás- és funkcióhalmozás mintapéldái”. Az MSZP elutasítja az újságírók tevékenységének korlátozását is az Országházban.
A parlament ma kezdődő, kétnapos ülésén egyébként titkos szavazással döntenek a legfőbb ügyészről. Schmitt Pál államfő november 26-án jelentette be, hogy Polt Pétert javasolta legfőbb ügyésznek, aki akár holnap este esküt tehet. Az Országgyűlés nemrég módosította a legfőbb ügyész megválasztásának szabályait: egyszerű helyett kétharmados többséggel, hat helyett pedig kilenc évre választja meg őt a Ház.
Akár ma voksolhatnak Lázár János indítványáról is, amelyben a Fidesz frakcióvezetője a közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését kezdeményezi. Ugyancsak hétfőn lesz a zárószavazás a Médiatanács jövő évi költségvetéséről, a rendészeti törvényről. Az államigazgatáshoz hasonlóan a közigazgatásban is legyen lehetőség jövő évtől a munkáltató általi indokolás nélküli elbocsátásra – az ezt indítványozó javaslatról szintén megkezdik a vitát. Kedden voksolhatnak első körben a 2011. évi költségvetés módosító indítványairól.
A házszabálytól eltérés elfogadásától függ, hogy ma este megkezdődik-e a bíróságokkal kapcsolatos két törvénymódosítás tárgyalása. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgálná. Az elsőfokú büntetőügyeket a többi között úgy rövidítenék, hogy a bíróság a vádlott távollétében is lefolytathatná az eljárást. A kabinet változtatna az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) összetételén is, tagjai közé sorolva a költségvetésért felelős minisztert, miközben a választott bírók száma nyolcra csökkenne a testületben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.