Tőkés az identitás vállalására buzdít

Pataky István
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselekvési tervet dolgoz ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a magyarság vállalásának bátorítására. A kezdeményezésnek az ad aktualitást, hogy a jövő év végén népszámlálások lesznek az uniós országokban, így Romániában is. A legutóbbi, 2002-es adatok szerint 1,4 millió magyar él Erdélyben, ami majdnem kétszázezres csökkenést jelent 1992-höz képest, s ez a tendencia vélhetően folytatódott az utóbbi nyolc évben. Tőkés László, az EMNT elnöke tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a csaknem egy évszázad alatt Erdélyben a románság és a kisebbségek kezdeti 55-45 százalékos aránya 80-20 százalékra torzult. A tanács az úgynevezett demokráciaközpontok létrehozásával nemcsak a könnyített honosítással kapcsolatban kíván segíteni, hanem a civil szervezetekkel és az egyházakkal közösen igyekszik mozgósítani a magyarokat identitásuk vállalása érdekében. „A szószékeken és a mikrofonok előtt, az iskolai katedrákon és az internetes közösségi oldalakon is legyen egy és ugyanaz a jelszó: Magyarnak lenni jó” – áll az EMNT felhívásában.
Tőkés László őszinte jókívánságát fejezte ki a románságnak nemzeti ünnepe alkalmából, hozzátette ugyanakkor: szerencsétlennek tartja a dátumválasztást, hiszen az erdélyi magyarok számára gyásznap Magyarország feldarabolása, így őket eleve kizárták az ünneplésből. Az Európai Parlament alelnöke elítélően idézte fel a december 1-jei „koccintásokat”, köztük a nyolc évvel ezelőtti, Kempinski Szállodában tartott ünnepséget és az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökének, Szász Jenőnek a tavalyi részvételét a Traian Basescu államfő által tartott bukaresti ünnepi fogadáson.

Nacionalista indulatok. „Székelyföld román föld” és „Románia a románoké” jelszavakat skandálva vonult fel tegnap a román nemzeti ünnep alkalmából Marosvásárhelyen az Új Jobboldal szélsőségesen nacionalista szervezet, noha a polgármesteri hivatal előzőleg betiltotta az akciót. Kolozsváron a Székely Gárda ugyancsak engedély nélkül akart tüntetni, ám a rendőrség a tavalyi hasonló incidenshez hasonlóan most is előállította a szélsőjobboldali szervezet nyolc tagját, közöttük magyar állampolgárokat is. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.