Továbbjutás olasz módra?

Két fordulóval a csoportkör vége előtt még összesen öt továbbjutó hely kiadó a labdarúgó Bajnokok Ligája E, F, G és H csoportjában, de előfordulhat, hogy ma valamennyi gazdára is talál. A játéknap két legérdekesebb párosításában a legutóbbi BL-döntős Bayern München Rómába, a hozzá hasonlóan már továbbjutott Real Madrid pedig Amszterdamba látogat.

Munkatársunktól
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ultimátum Beníteznek. Sorsdöntő összecsapás vár Rafael Benítezre, a BL-címvédő, de öt találkozó óta nyeretlen Internazionale vezetőedzőjére, akinek a holnapi, Twente elleni lehet az utolsó mérkőzése a milánói futballcsapat kispadján. A kék-feketék vasárnap 2-1-re kikaptak Veronában a Chievótól, ezután Massimo Moratti klubelnök közölte: „Szerdáig így csináljuk tovább.” A média és a szurkolótábor ezt egyértelmű ultimátumnak tekinti a spanyol tréner számára, aki mégis optimista: „Legyőzzük a Twentét, és minden megváltozik. Hiszek még a bajnoki aranyban, és a vezetőség bizalmában is.” A milánói sztárgárda hat éve nem állt olyan hátul a Serie A-ban, mint most, a hatodik helyen. Az itáliai sajtó már lehetséges utódjelölteket emleget, többek között az ex-milanos Leonardót, az angol szövetségi kapitány Fabio Capellót, az AS Romát korábban irányított, a szentpétervári Zenitet orosz aranyéremre vezetett Luciano Spallettit, vagy a volt Inter-játékos Diego Simeonét.


A Bundesliga I-ben enyhén szólva is bukdácsol – jelenleg csak a nyolcadik helyen áll, legutóbb Leverkusenben döntetlenezett –, a Bajnokok Ligájában viszont eddig menetelt a Bayern München, olyannyira, hogy a továbbjutással már nincs gondja. Hibátlan mérlege megőrzésével viszont lehet, hiszen ma a szezont katasztrofálisan kezdett, de azóta magára talált AS Románál vizitál a Stadio Olimpicóban. Szombaton ugyanitt a fővárosi „farkasok” 2-0-ra verték az Udinesét, ezzel az eredménnyel a Bayern ellen „meccsnull” alakulna ki, hiszen bő két hónapja Münchenben 2-0-ra nyertek a bajorok. Ha most bármilyen arányú római győzelem születik, a kolozsvári CFR bázeli vendégjátékán pedig döntetlen, akkor megvan a másik továbbjutó, az olasz gárda. „Nem voltunk válságban, csak nehézségekkel küzdöttünk, de szívós munkával túlléptünk rajtuk” – nyilatkozta a korábbi időszakról a Roma edzője, Claudio Ranieri. Úgy néz ki, igaza van.
Az F jelű négyesben Moszkvára érdemes figyelni, ahol a Szpartak az Olympique Marseille legyőzésével – a még hibátlan Chelsea után – kvalifikálhatja magát a legjobb 16 közé. Mivel az első körben Franciaországban tudott nyerni
1-0-ra, ez nem lehetetlen vállalás. Ám ha a vendégek ennél az 1-0-nál nagyobb arányban visszavágnak, ők örülhetnek a folytatásnak. (Az oroszországi találkozó a többivel ellentétben magyar idő szerint nem 20.45-kor, hanem 18.30-kor kezdődik.)
A G csoportban a Real Madridnak már nincs gondja, ha csak az nem, hogy Higuaín a hátát, Khedira pedig a térdét fájlalja, így egyikük sem lehet ott Amszterdamban. Ha így is sikerül megverni az Ajaxot, a második helyezett Milannak pedig otthon az Auxerre-t, akkor az olaszok is bemasíroznak az egyenes kieséses szakaszba. Ahol a papírforma szerint a Primera División és a Serie A éllovasának valóban ott a helye a holland pontvadászat negyedikje és a francia kilencedikje „helyett”.
A H jelű kvartettben még egyetlen továbbjutó sincs, de ma minden egyértelművé válhat, ha az utóbbi időben hektikus teljesítményt nyújtó Arsenal – amely szombaton otthonában vesztette el a Tottenham elleni londoni derbit – nyer vagy remizik Bragában (Kassai Viktor játékvezetése mellett). Előbbi esetben a Sahtar Donecknek is elég egy döntetlen Belgrádból, a pont nélküli Partizantól, s máris megvan mindkét nyolcaddöntős. Bragai remi esetén az ukránok győzelemmel juthatnak tovább.

Mai BL-program. Csoportkör, 5. forduló: E cs.: Roma–Bayern München, FC Basel–CFR Kolozsvár; állás: 1. (továbbjutott) Bayern 12 pont, 2. Roma 6, 3. Basel 3 (7-8), 4. CFR 3 (5-10). F cs.: Szpartak Moszkva–O. Marseille, Chelsea–Zsolna; állás: 1. (tj.) Chelsea 12, 2. OM 6 (8-3), 3. Szpartak 6
(5-6), 4. Zsolna 0. G cs.: Ajax–Real Madrid, Auxerre–Milan; állás:
1. (tj.) Real Madrid 10, 2. Milan 5,
3. Ajax 4, 4. Auxerre 3. H cs.: Braga–Arsenal, Partizan Beograd– Sahtar Doneck; az állás: 1. Arsenal 9 (15-4), 2. Sahtar 9 (7-6), 3. Braga 6, 4. Partizan 0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.