Új edző – új csapat?

Novák Attila
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vagy új edzőre, vagy új csapatra van szükség – így értékelte a Vasas ellen hazai pályán 8-0-ra elvesztett bajnokit a Ferencváros jégkorongcsapatának ma már csak volt edzője. A nyilatkozatot egy bukásra ítélt tréner utolsó próbálkozásának is tekinthetnénk, amely nézetet alátámasztani látszik, hogy a hétfői hírek már Prakab Gábor távozásáról szóltak, ám a választó mondat második tagjának tartalma ettől még nem alaptalan. Ezt már Csabai Gábor, az FTC hokiszakosztályának igazgatója árulta el a kérdésünkre, amikor a csapat eddigi szerepléséről és jövőjéről érdeklődtünk nála.
Mielőtt ezt részleteznénk, érdemes röviden felvázolni az ide vezető utat. Az FTC-nél a nyáron Csabai Gábor érkezésével és vezetésével komoly terveket szövögettek, a többéves hányattatás után az együttest ismét a magyar bajnokság, illetve a Mol-liga legjobbjai közé akarták emelni. Ennek érdekében alaposan felfrissítették a keretet. Csak az ismertebb játékosokat említve, a Fradihoz igazolt Peterdi Imre és Majoross Gergely a Vasastól, Borbás Gergely és Kiss Gábor az Újpesttől, Borsos Attila a Dunaújvárostól, továbbá több légiós, összesen tizenkét hokis. Volt, aki azóta már távozott is, de vitathatatlan, hogy öszszességében erősebb lett a gárda. Amit a jégen azonban egyelőre nehezen tud visszaigazolni. A nyáron kinevezett edzőtől, a svéd Hakan Nygrentől október közepén megvált a vezetőség, tegnap pedig a segítőjéből előlépett Prakab Gábor dobta be a törülközőt, miután a Fradi zsinórban három kínos vereséget szenvedett. Előbb a Fehérvár tartalékegyüttesétől kapott ki hazai pályán, majd 11-3-ra Dunaújvárosban, végül a már említett 8-0-s kudarc következett.
Nyílt titok, hogy a játékosok szerint éppen az edzőkkel van gond, egyikük sem ütötte meg azt a színvonalat, amit a Mol-liga már megkövetel. Érthetően erről senki sem beszél szívesen, Majoross Gergely csapatkapitány annyit azért tegnap kibökött nekünk: „Az elvárt eredményekhez mérten nem megfelelő az a munka, amit végzünk.”
Csabai Gábor elismeri, hogy Nygrennel kicsit mellényúltak, de szerinte hiba lenne mindent az edzők nyakába varrni, a játékosoknak magukba kellene nézniük: „Természetesen az a célunk, hogy a csapat eredményes legyen, de nem várunk el lehetetlent, s nem csupán helyezésben gondolkodunk. Erre az idényre mindenekelőtt azt tűztük, ki, hogy a Fradi csábítsa vissza a szurkolóit, szolgálja ki a közönségét. Ezzel szemben nem csupán a költségvetés, hanem egy-egy mérkőzés megrendezése is mínuszos. A nézőket persze meg lehet érteni. Senki sem kíváncsi arra, hogy a csapat lélektelen játékkal 8-0-ra kapjon ki a Vasastól, a játékosok képesek voltak egyetlen ütközés nélkül lehozni a meccset. Erről nem az edzők tehetnek. A játékosok mentséget keresnek az eddigi elfogadhatatlan teljesítményre, s ezt a két edző személyében megtalálni gondolják. Ám nem ilyen egyszerű a helyzet.”
Csabai Gábor elárulta, nem csupán új edzőt keresnek, a keretet is át-, pontosabban tovább kívánják alakítani. Már a hétvégi találkozó előtt hazatért a két ukrán légiós, Gavriljuk és Tolkunov, miként Feil Arnolddal is szerződést bontottak a vezetők. Közeleg a Mol-liga alapszakaszának a hajrája, az FTC nem áll fényesen, ma a Brassót fogadja, csütörtökön Bukarestben lép pályára, gyorsan kell tehát cselekedni.
A Mol-liga állása: 1. Csíkszereda 58 pont, 2. Dunaújváros 54, 3. Miskolc 52, 4. Vasas 47, 5. Brassó 40, 6. FTC 34, 7. Fehérvár 26, 8. Steaua 19, 9. Újpest 3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.