Új koreai háború fenyeget

Háború szélére sodródott tegnap Észak- és Dél-Korea, miután a phenjani kommunista rezsim hadserege többtucatnyi ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre vitatott tengeri határuk közelében.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összecsapásban legalább két dél-koreai tengerész meghalt, néhányan megsebesültek, és több épület kigyulladt. A Jonpjong-szigeten szemtanúk elmondták, hogy az ágyúzás alatt a lakosokat kimenekítették. A tüzérségi támadás körülbelül egy órán át tartott, majd hirtelen megszakadt. Az összecsapás következtében riadókészültségbe helyezték a dél-koreai hadsereget, az ország vezetése pedig egy föld alatti bunkerben tartott válságtanácskozást.
Az amerikai védelmi minisztérium elítélte az észak-koreai támadást, de szóvivője révén jelezte: korainak tartja arról tárgyalni, hogy milyen katonai lépésekkel rettenthetné el az Egyesült Államok a kommunista diktatúrát egy újabb csapástól. Oroszország Szergej Lavrov külügyminiszter tolmácsolásában az ütésváltás azonnali beszüntetésére szólította fel az incidens résztvevőit. Érthető módon ennél jóval határozottabban nyilatkozott Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, aki szerint óriási megtorlásra számíthat Észak-Korea, ha ismét támadni fog. – Soha nem fogjuk tolerálni azt, ha Észak-Korea válogatás nélkül támad meg civileket – idézte az államfőt az MTI. Az incidens miatt számos ország aggodalmának adott hangot. Azonban a korábbi jelentésekkel ellentétben az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap nem tartott rendkívüli ülést a történtek megvitatására.
A két Korea között évek óta ez volt a legsúlyosabb fegyveres konfliktus, ami elemzők szerint a nemzetközi piacokra is hatással volt.

Részletek a 8., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.