Új követelések a kijevi Majdanon

Székely Gergely
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna-szerte sok ezer kis- és közepes vállalkozó vonult tegnap ismét az utcákra, hogy a múlt héten elfogadott adókódex visszavonását követelje. Több nagyvárosban, köztük Ternopilban a tiltakozók útlezárásokkal, a közlekedés megbénításával adtak nyomatékot elvárásaiknak. Kijevben mintegy tízezer, az ország valamennyi régiójából összesereglett vállalkozó népesítette be a főváros központját és a Függetlenség teret (Majdan), amelyek a helyszíni tudósítások szerint a narancsos forradalom óta még nem láttak a mostanihoz hasonló hatalmas és elégedetlen tömeget. A tüntetők azonban ezúttal, az éppen hat éve kezdődött narancsos forradalomtól eltérően, nem politikai jelszavakat skandáltak, hanem kimondottan gazdasági követeléseket fogalmaztak meg. Az elnöki kancelláriához eljuttatott ultimátumokban például Viktor Janukovics államfőtől az adótörvénykönyv megvétózását, valamint a vállalkozások ellehetetlenítése miatt bírált Mikola Azarov kormányfő és Szerhij Tihipko miniszterelnök-helyettes leváltását követelték. Azarov kormányfő azt üzente a tüntetőknek, hogy a hatalom kész a konstruktív párbeszédre, a szerinte nem alaptalan követelések megvitatására és orvoslására.
Az éppen Brüsszelben, a 14. Ukrajna–Európai Unió találkozóján részt vevő Viktor Janukovics államfő viszont igazi sikerként könyvelheti el, hogy többéves tárgyalás után Kijev végül is megkapta az uniótól a vízumrendszer liberalizálására vonatkozó cselekvési tervet. A megbeszélések eredményét öszszegző közös nyilatkozatban a felek elégedetten konstatálták azt is, hogy jelentős előrehaladás történt az EU és Ukrajna közötti szabad gazdasági övezet megteremtése, valamint a társult tagság kérdésében folyó tárgyalások sikeres befejezése tekintetében is.
Martonyi János magyar külügyminiszter tegnap Brüsszelben leszögezte: Magyarország is szorgalmazza a vízumkönnyítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.