Új önkormányzati törvény kell

A megyék által végzett közszolgáltatások rendszere jelenlegi formájában legfeljebb egy évig tartható, jövőre gyökeres változások kellenek, amelyek megvalósításához teljesen új önkormányzati törvényre van szükség – mondta Rácz Róbert fideszes országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke tegnap az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciója kapcsán.

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gúzsba kötik a megyei önkormányzatokat Rácz Róbert szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabályok. Miközben a feladatok ellátására fordítható pénz évről évre drasztikusan csökken, a törvények által előírt feladatok finanszírozásának mértéke nő. Ezt csak úgy lehet túlélni, ha a nem kötelezően ellátandó feladatokat leépítik az önkormányzatok – vélekedett a fideszes politikus. Így tesz a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat is, azaz jelentős mértékben csökkenti jövőre a nem kötelező feladatokra szánt összeget.
– Hajdú-Biharban például négy év alatt – a Kenézy-kórháztól ez idő alatt elvont hatmilliárdot nem számolva – több mint ötmilliárd forintot vettek el – emlékeztetett Rácz Róbert. A megyében ezért jövőre megszűnhet a Hajdú-bihari Hét című önkormányzati hetilap, és bezárhatják az M3 régészeti pihenőparkot is.
A megyei közgyűlés elnöke elmondta azt is, az idén kimerítik az 1,2 milliárd forintos folyószámlahitel-keretüket, de a korábbi kötvénykibocsátásból származó 3 milliárdból 2,5 milliárd még megvan, s ebből 500 milliót használnak fel jövőre az intézményi működtetésre. Rácz szerint nem az a fő baj, hogy az állam forrásokat vont el a megyéktől, hanem az, hogy nem módosította az intézmények működtetésének jogszabályi hátterét, vagyis utóbbiakon még takarékoskodni sem tudnak. Ezért drákói döntéseket kell hoznunk, közölte, amelyek alapvetően az önként vállalt feladatokat érintik. Megkurtíthatják például a megyei könyvtár nyitva tartását. Ezt megelőzendő a közös működésről tárgyalásokat kezdeményeznek Debrecen városával és a Debreceni Egyetemmel, ugyanis a könyvtár látogatóinak kétharmada a megyeszékhelyen él.

Tisztújítás. Újra Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét választotta elnökévé négy évre a Megyei Jogú Városok Szövetsége tegnap kezdődött kétnapos közgyűlésén Debrecenben. A szervezet társelnöke Szita Károly, Kaposvár polgármestere, alelnökei Cser-Palkovics András, Székesfehérvár, Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján, valamint Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.