Újabb csapást mért Amerikára a WikiLeaks

Zord Gábor László
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington arra utasította diplomatáit, hogy kémkedjenek az ENSZ vezetőségénél; Nyugat-barát arab vezetők, köztük a szaúdi király, Irán elleni légicsapást szorgalmaztak; a szlovén vezetésnek egy guantánamói fogoly befogadásáért cserébe ajánlottak találkozót Barack Obama elnökkel. Putyin orosz kormányfő „alfa-kutya”, Medvegyev elnök halovány és tétova, Karzai afgán államfőt paranoia vezérli, Merkel német kancellár csak ritkán kreatív, Sarkozy francia elnökre pedig „a király meztelen” mondás illik – néhány megállapítás abból a negyedmillió iratból, amelyet tegnap kalandos úton, számítógépes hadviselés viszonyai közepette hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.
Az iraki és az afganisztáni háborúkkal kapcsolatos kiszivárogtatásokról hírhedtté vált honlap – miután súlyos kibertámadások bénították le szervereit – úgy döntött, hogy nem vár tovább, és beváltja ígéretét, hogy titkos minősítésű amerikai diplomáciai iratok tömegét hozza nyilvánosságra. A WikiLeaks arca és egyik alapítója, Julian Assagne, aki fiatalabb korában maga is belekóstolt a számítógépes bűnözésbe, nem bízta a véletlenre ezt az akcióját sem: már korábban eljuttatta a nyilvánosságra hozandó anyagok különböző részeit médiapartnereihez – például a brit Guardianhoz és a német Spiegelhez –, így azok este megkezdhették az iratok világgá kürtölését. Bár az irattömeg elemzése még hosszú időbe telik, annyi bizonyos, hogy az kínosan érinti mind az amerikai diplomáciát, mind nemzetközi partnereit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.